info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Rodzynki w świątecznych przepisach!

To już oficjalne, ostatni miesiąc 2019 roku możemy uznać za rozpoczęty. To oznacza tylko jeno – czas zabrać się za świąteczne przygotowania! W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka odważnych przepisów na wigilijne potrawy z rodzynkami w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom urozmaicisz swoje świąteczne menu, a Twoi goście zachwycą się smakiem przygotowanych przez Ciebie potraw.

Z tego artykułu dowiesz się
  • Jak przygotować wigilijne śledzie z rodzynkami;
  • Jak przyrządzić świąteczne łazanki w towarzystwie maku i rodzynek;
  • Jak przygotować wyjątkową zupę z migdałów.

gifts-2998593_1920-1024x693 Rodzynki w świątecznych przepisach!

Jak przygotować wigilijne śledzie z rodzynkami?

Ryba to obowiązkowy element wigilijnego menu. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na świątecznego śledzia w nieco słodszej odsłonie.

Jakich składników potrzebujesz?
  • Około 500 g filetów ze śledzia;
  • 4 łyżek rodzynek;
  • Około 100 ml białego wina (najlepiej wytrawnego);
  • 2 szklanek octu winnego (lub malinowego);
  • 2 łyżek gorczycy;
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego;
  • 2 liści laurowych;
  • Łyżki miodu;
  • Szczypty pieprzu;
  • 150 g pomidorów w puszcze (lub krojonych pomidorów bez skórki);
  • 100 ml oleju rzepakowego;
  • ½ drobno posiekanej papryki czerwonej;
  • 2 łyżek świeżo posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:

Krok I: Filety ze śledzi dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz, pokrój w długie paski i zwiń w rulon;

Krok II: Przygotowane ruloniki ze śledzia ułóż ciasno w przygotowanym naczyniu;

Krok III: W dużym garnku zagotuj: 3 szklanki wody, ocet winny, gorczycę, ziele angielskie, miód, pieprz oraz liście laurowe. Kiedy mikstura się ugotuje pozostaw ją do ostygnięcia;

Krok IV: Ostudzoną marynatą zalej przygotowane wcześniej rulony śledziowe. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc);

Krok V: Posiekane rodzynki zalej wytrawnym winem i pozostaw na minimum 20 minut pod przykryciem;

Krok VI: Pomidory w puszce wymieszaj z: olejem, odsączonymi rodzynkami, posiekaną papryką oraz natką pietruszki;

Krok VII: Wyłóż śledzie z zalewy octowej i ułóż je na półmisku, a następnie zalej sosem pomidorowym;

Krok VIII: Gotowe śledzie odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Nasza rada: podawaj śledzie w towarzystwie świeżej natki pietruszki oraz pieczywa pełnoziarnistego.

Jak przyrządzić świąteczne łazanki w towarzystwie maku i rodzynek?

Ugotowanie 12 wigilijnych potraw jest nie lada wyzwaniem. Dlatego też przygotowaliśmy dla Ciebie propozycję pożywnego dania, które jest łatwe do przyrządzenia.

Jakich składników potrzebujesz?Sposób przygotowania:

Krok I: Przełóż mak do garnka, zalej go szklanką wrzącej wody, a następnie gotuj przez około 30 minut. Po ugotowaniu odstaw mak do ostygnięcia;

Krok II: Odsącz mak z nadmiaru wody, a następnie zmiel go przy pomocy blendera;

Krok III: Przelej rodzynki wrzącą wodą, a następnie odsącz i wymieszaj z łyżką miodu;

Krok IV: Zmielony mak wymieszaj z: posiekanymi migdałami, skórką z pomarańczy oraz rodzynkami;

Krok V: Do masy makowej dodaj: zmieloną wanilię oraz resztę miodu, a następnie jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;

Krok VI: Zagotuj łazanki zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj je z przygotowaną wcześniej masą makową.

Jak przygotować wyjątkową zupę z migdałów?

Chociaż Wigilia kojarzy nam się zazwyczaj z barszczem lub zupą grzybową, my przygotowaliśmy dla Ciebie zupełnie inną propozycję. Wegańska zupa z migdałów, choć kaloryczna, jest pełna wartościowych składników odżywczych.

Jakich składników potrzebujesz?Sposób przygotowania:

Krok I: Całe migdały zmiel przy pomocy blendera;

Krok II: Rodzynki zalej wrzącą wodą;

Krok III: W garnku zagotuj mleko z mielonymi migdałami (a następnie pozostaw zupę na małym ogniu przez około 15 minut);

Krok IV: Pod koniec gotowania dodaj do zupy odsączone rodzynki oraz przyprawy;

Krok V: Płatki migdałów upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę przed podaniem.

Jeśli zupa jest zbyt mało słodka możesz dodać do niej odrobinę miodu.

Podsumowanie

Boże Narodzenie to magiczny czas. Wykorzystaj ten moment na odpoczynek i świętowanie w gronie najbliższych przy zdrowo zastawiony stole.

Sprawdź opinie o naszym sklepie