info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pszczele bogactwo: pierzga pszczela – właściwości i stosowanie

pierzga-1 Pszczele bogactwo: pierzga pszczela – właściwości i stosowanie

Pierzga jest przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatów. To jeden z najbardziej wartościowych produktów powstałych dzięki pracy zapylaczy, a jej cena znacznie przewyższa cenę miodu. Stanowi pożywienie głównie dla pszczoły matki i młodych owadów jesienią i zimą. Posiada silne działanie antybiotykowe, jest źródłem wielu witamin i minerałów. To jednak zaledwie dwie z wielu wartościowych cech pierzgi pszczelej. Przeczytaj artykuł, by poznać wszystkie właściwości i dowiedzieć się, jak ją stosować na co dzień.

Spis treści:

Pierzga pszczela – czym jest i dla kogo powstaje?

Jak wygląda pierzga pszczela?

Jak smakuje pierzga pszczela?

Pyłek pszczeli a pierzga – jaka jest różnica?

Pierzga pszczela – składniki odżywcze

Pierzga pszczela – właściwości zdrowotne

Pierzga pszczela – na co pomaga?

Pierzga pszczela w ciąży

Pierzga pszczela – zastosowanie

Pierzga pszczela – jak stosować?

Pierzga pszczela – dawkowanie

Pierzga pszczela – przeciwwskazania

Pierzga pszczela – przechowywanie

Pierzga pszczela – gdzie kupić?

Pierzga pszczela – cena

Pierzga pszczela – co to jest?

Pierzga pszczela, nazywana też chlebkiem pszczelim, to niezwykła mieszanka miodu, pyłku i mleczka pszczelego oraz podstawowy pokarm pszczół. Owady zbierają pyłek z kwiatów i składają go komórkach pszczelich, po czym zabezpieczają miodem  i śliną. Panująca w ulu wysoka temperatura, wilgoć i mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Następuje fermentacja mlekowa, w wyniku której powstaje pierzga. Tak powstały produkt jest odporny na oddziaływanie bakterii i grzybów oraz łatwo przyswajalny przez ludzki organizm.

Pierzga pszczela nie jest łatwa do pozyskania. Aby otrzymać kilogram takiego produktu, trzeba oczyścić nawet trzydzieści uli! Nie zawsze można też podebrać całą pierzgę z danej ramki. Jest ona bowiem rezerwą pokarmową dla owadów, cenną zwłaszcza w okresie wczesnowiosennym. Korzystają z niej głównie młode osobniki karmiące larwy.

Jak wygląda pierzga pszczela?

Pierzga ma postać ciemnobrązowych grudek o nieregularnym kształcie.

Jak smakuje pierzga pszczela?

Wiele osób deklaruje, że smak pierzgi jest mniej przyjemny niż pyłku czy tym bardziej miodu. Ma nieco bardziej żywiczny i kwaskowaty posmak.

Pyłek pszczeli a pierzga – jaka jest różnica?

bee-pollen Pszczele bogactwo: pierzga pszczela – właściwości i stosowanie

Pierzga to nic innego, jak zebrany i przetworzony przez pszczołę pyłek kwiatowy. Dzięki temu, że jest ona produktem przygotowanym przez owady do wykarmienia własnego roju, zawiera więcej wartości odżywczych i cennych składników niż sam pyłek. Jedna z najważniejszych różnic to przyswajalność. Pyłek kwiatowy zamknięty jest w skorupce, która utrudnia przyswajanie produktu. Szacuje się, że wynosi ona zaledwie 15-20%. Z kolei pierzga – pozbawiona błonnikowej otoczki, wzbogacona miodem i pszczelimi enzymami – jest przyswajana przez nas organizm w aż około 80%!

Jakie cenne składniki zawiera pierzga pszczela?

  • peptydy i aminokwasy;
  • cukry proste;
  • kwas mlekowy, który chronią ją przed zepsuciem;
  • szereg witamin, w tym witaminę C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D;
  • magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

Pierzga pszczela – właściwości

bee-bread Pszczele bogactwo: pierzga pszczela – właściwości i stosowanie
  • Imponujący skład mikrobiologiczny pierzgi wspiera układ odpornościowy człowieka.
  • Witaminy z grupy B korzystnie działają na system nerwowy. Poprawiają koncentrację, dlatego pierzgę warto stosować w czasie zwiększonego wysiłku umysłowego. Produkt wspiera także w leczeniu i profilaktyce depresji.
  • Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, zwłaszcza w chorobie wrzodowej. Fermentacja pierzgi powoduje bowiem wytwarzanie w niej kwasu mlekowego, który wzmacnia układ pokarmowy i chroni przed rozwojem szkodliwych szczepów bakterii w jelicie cienkim.
  • Pomocna w leczeniu zaparć i biegunki.
  • Wzmacnia regenerację organizmu po przebytym zawale i po operacjach.Cenne minerały i witaminy przyspieszają powrót do zdrowia.
  • Wspiera organizm w okresach wzmożonych zachorowań i w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła.
  • Zwiększa poziom czerwonych krwinek i żelaza we krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu anemii.
  • Reguluje przemianę materii.
  • Wzmacnia regenerację skóry i poprawia jej elastyczność. Likwiduje zmarszczki i rozstępy, zwłaszcza po intensywnej diecie odchudzającej.
  • Antyoksydanty zawarte w pierzdze spowalniają procesy starzenia.

Pierzga pszczela – na co pomaga?

Pierzga pszczela a cukrzyca

Pierzga – najcenniejszy produkt pszczeli zwiększa wydzielanie insuliny i wspiera w naturalnym obniżeniu poziomu cukru we krwi. To zasługa licznych witamin i minerałów niezbędnych do utrzymania prawidłowej funkcji enzymów syntezy insuliny.

Pierzga pszczela na nadciśnienie

Dostępne jest badanie ilustrujące efekty regularnego stosowania pierzgi przez osoby z nadciśnieniem w drugim i trzecim stadium choroby. U chorych codzienne przyjmowanie pszczelego produktu w standardowej, zalecanej dawce spowodowało obniżenie ciśnienia aż o 10%. To najpewniej dlatego, że pierzga wzmacnia naczynia krwionośne i serce poprzez dostarczenie organizmowi prawdziwej bomby witaminowej.

Na stres i depresję

Dzięki bogactwu witamin, zwłaszcza w grupy B, pierzga wzmacnia układ nerwowy i tym samym wspiera w walce z nadmiernym stresem, a także depresją i utratą koncentracji.

Choroby zatok

W medycynie naturalnej popularne jest stosowanie pierzgi pszczelej na przewlekłe choroby zatok. Połączona z miodem wzmacnia organizm i funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki czemu leczenie chorych zatok jest skuteczniejsze.

Przeziębienie, grypa i wszelkiego rodzaju infekcje

Pierzga wzmacnia odpowiedź układu odpornościowego na obecność niepożądanych czynników chorobotwórczych. Zapobiega więc wystąpieniu wielu sezonowych chorób lub skraca czas chorowania.

Nowotwory

Udowodniono w badaniach antyrakowe i antynowotworowe właściwości pierzgi pszczelej. To zasługa polifenoli pochodzących z pyłków brzóz i topoli.

Wzmacnia i regeneruje układ pokarmowy

To cenne zwłaszcza po przeprowadzonej antybiotykoterapii oraz przy występowaniu różnych chorób tego układu, np. wrzodów.

Anemia

Dzięki zdolności do zwiększenia liczby czerwonych krwinek oraz dużej dawce żelaza pierzga pszczela jest świetnym produktem do przeciwdziałania anemii oraz wsparciem w jej leczeniu.

Przedwczesne starzenie

Liczne antyoksydanty zawarte w pszczelim wyrobie regenerują komórki ciała i zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Pierzga pozwala opóźnić proces starzenia się skóry – utraty elastyczności i wystąpienia zmarszczek. Wspiera walkę z rozstępami, np. po silnej diecie odchudzającej lub ciąży.

Przemiana materii

Pierzga powinna pojawić się w diecie osób, które planują zrzucenie kilku kilogramów. Udowodniono bowiem, że, bilansując zawartość witamin i minerałów w organizmie, przyspiesza przemianę materii, wspierając proces odchudzania.

Pierzga pszczela w ciąży

Produkty pszczele mogą być bezpieczne stosowane w ciąży. Właściwie zawarte w nich bogactwo witamin i minerałów wpłynie korzystnie zarówno na przyszłą mamę, jak i jej dziecko.

Pierzga pszczela – stosowanie

  • Pierzga możesz stosować bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, tylko dokładnie ją przeżuj, bo dzięki temu stanie jest łatwiej przyswajalna.
  • Pierzgę możesz również rozpuścić w przegotowanej wodzie, w mleku lub miodzie. Dawkowanie: 1 łyżeczka pierzgi na ½ szklanki wody. Połączenie miodu i pierzgi potęguje dobroczynne działanie zarówno jednego, jak i drugiego składnika.

Pierzga pszczela – jak stosować?

Najlepsze efekty wspomagające organizm uzyskasz, spożywając ją dwa razy dziennie. Rano na czczo wypijając rozpuszczoną w wodzie (najlepiej rozpuścić ją 12 godzin przed wypiciem) i drugą porcję wieczorem.

Dobry wpływ suplementowania pierzgi można zaobserwować już po siedmiu dniach, choć czasem ten czas ulega przedłużeniu (ze względu na stan organizmu). Jej oddziaływanie jest trwalsze i mniej obciążające organy niż po używaniu sztucznych suplementów.

Pierzga pszczela – dawkowanie

Niezależnie od przyczyn rozpoczęcia stosowania zaleca się, by osoba dorosła przyjmowała od 30 do 40 gramów produktu na dobę. To jedna łyżka kuchenna. Zjadłeś/aś jej więcej? Nie martw się! Pierzgi nie można przedawkować.

Pierzga pszczela – przeciwwskazania

Pierzga może być spożywana przez wszystkich: dzieci, młodzi, osoby w sile wieku i starsze. Nie powinni jej przyjmować jedynie osoby uczulone na produkty wytworzone przez pszczoły. Ostrożność muszą zachować również diabetycy, jako że pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny.

Pierzga pszczela – przechowywanie

To, jak przechowywać pierzgę pszczelą zależy od formy produktu.

  • Niesuszona powinna być przechowywana w niskiej temperaturze, najlepiej lodówce, bo tylko wtedy nie zacznie fermentować i nie ulegnie zepsuciu.
  • Z kolei pierzga suszona może być przechowywana w temperaturze pokojowej.

Pierzga pszczela – gdzie kupić?

Jako że pierzga jest produktem pszczelim, na pewno kupisz ją u pszczelarza oraz w sklepach wyspecjalizowanych w sprzedaży pszczelich produktów. Znajdziesz ją również w aptekach (choć w większości przypadków w formie granulatu lub suplementów), a także w sklepach ze zdrową żywnością.

Pierzga pszczela – cena

Pierzga pszczela nie należy do najtańszych produktów. Opakowanie 250 gramów produktu kosztuje 65-80 zł w zależności od miejsca i jakości pierzgi.

Podsumowanie

Dziś już wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że dieta powinna bazować na produktach nieprzetworzonych, pochodzenia naturalnego, o dużej biodostępności, ze sporą dawką składników odżywczych. I do takich właśnie należy pierzga pszczela. Nie dziwi więc, ale za to bardzo cieszy jej rosnąca popularność. Pamiętaj tylko, by pozyskać pierzgę ze sprawdzonego źródła – wtedy masz pewność, że zawiera wszystkie składniki, które teoretycznie powinna.

Sprawdź opinie o naszym sklepie