DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Przepis na sernik z bakaliami. Tradycyjny smak, który musisz poznać!

Niektórzy długo muszą szukać, aby znaleźć swój doskonały przepis na sernik. Zwolennicy tradycyjnego smaku na pewno wybiorą wersję z bakaliami. Tego typu ciasta wyśmienicie komponują się z dodatkiem rodzynek, posypane do tego ulubionymi orzechami. Nasza propozycja została zwieńczona kremowo-rumową pianką, przez co smakuje jeszcze lepiej.

PRZEPIS NA SERNIK Z BAKALIAMI

SPÓD

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki pokruszonych okrągłych biszkopcików
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek masła (roztopione)
  • 2 łyżki cukru
MASA SEROWA

Składniki:

  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/3 szklanki ciemnego rumu
  • 230 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
PIANKA NA WIERZCH

Składniki:

  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ciemnego rumu
sernik-historia Przepis na sernik z bakaliami. Tradycyjny smak, który musisz poznać!SPOSÓB WYKONANIA

Nagrzewamy piekarnik do 176° C. Smarujemy tortownicę o średnicy 9 cali tłuszczem. Składniki na spód łączymy ze sobą i ugniatamy na dnie foremki. Podpiekamy ok. 10 min, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 165 ° C.

Rodzynki zalewamy 1/3 szklanki rumu i stawiamy na wolny ogień. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 min do wystygnięcia. Owoce odsączamy.

W dużej misce zmiksuj ser śmietankowy z cukrem aż będzie gładki i puszysty. Wbij jajka i dodaj śmietanę stale ubijając, aż masa będzie jednolita. Na podpieczony spód układamy połowę rodzynek, następnie wylewamy masę serową i układamy drugą połowę nasączonych owoców.

Sernik pieczemy 1 godz. i 15 min, aż do momentu, gdy krawędzie wypieku będą odstawać od tortownicy. Środek powinien nadal się lekko potrząsać. Po wyłączeniu uchylamy drzwiczki piekarnika. Ciasto powinno zostać jeszcze w środku ok. pół godziny. Po wyjęciu trzeba obkroić nożem ciasto przy foremce, jeżeli przywarło do jej boków. Wkładamy na 6 godzin do lodówki.

Zdejmujemy formę z ciasta. Ubijamy śmietanę w proszku z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną i rumem. Polewamy wierzch sernika.

Jak spodobał Ci się nasz przepis na sernik? Wykorzystasz go w te Święta? 🙂 Kolejną inspirację znajdziesz tutaj – przepis na ciasto pomarańczowe z orzechami 🙂

sernik Przepis na sernik z bakaliami. Tradycyjny smak, który musisz poznać!

Sprawdź opinie o naszym sklepie