Pożywne zupy i pyszne dania z soczewicy – jak przygotować je w łatwy i szybki sposób?
Jest skarbnicą białka, a dodatkowo źródłem cennego dla zdrowia człowieka kwasu foliowego. Mimo to, soczewica nadal dość rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów, dzięki którym bez trudu przygotujesz pyszne danie z soczewicą w roli głównej.
Z tego artykułu dowiesz się- Jak przygotować rozgrzewającą zupę z dodatkiem soczewicy;
- Jak przyrządzić wegańską zupę-krem z soczewicy;
- Jak przygotować szybkie danie z soczewicy oraz dyni.
Jak przygotować rozgrzewającą zupę z dodatkiem soczewicy?
Chociaż zazwyczaj kojarzy nam się wyłącznie z pierwszym daniem, odpowiednio przygotowana zupa może stanowić pożywny obiad dla wszystkich członków rodziny. Oto nasza propozycja na chłodniejsze dni.
Jakich składników potrzebujesz?- 50 g przepłukanej soczewicy czerwonej;
- Około 500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszki pomidorów krojonych);
- 500 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego);
- 1 cebuli białej;
- 1 ząbka czosnku;
- 1 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego);
- 1 łyżeczki ostrej papryki;
- 1 łyżeczki kurkumy;
- Szczypty soli;
- Szczypty pieprzu;
- Garści świeżo posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Krok I: Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek;
Krok II: Na dnie grubego garnka rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) i podsmaż na niej cebulkę wraz z czosnkiem;
Krok III: Do cebulki dodaj przepłukaną soczewicę oraz suche przyprawy (paprykę ostrą, kurkumę, sól, pieprz), a następnie wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;
Krok IV: Po upływie 30-60 sekund, zalej soczewicę wybranym bulionem i gotuj całość przez około 15 minut (aż do momentu, w którym soczewica stanie się miękka);
Krok V: Do gotującej się na małym ogniu zupy, dodaj pokrojone pomidory i gotuj całość przez kolejne 10-15 minut;
Krok VI: Gotową zupę posyp świeżą natką pietruszki lub kolendrą;
Krok VII: Jeśli masz na to ochotę, dodaj do zupy łyżeczkę miodu lub słodkiej śmietany.
Jak przyrządzić wegańską zupę-krem z soczewicy?
Dieta wegańska jest nie tylko bardzo modna, ale przede wszystkim smaczna i zdrowa. Dlatego też, warto wprowadzić niektóre z przepisów niniejszej kuchni również do swojego jadłospisu.
Jakich składników potrzebujesz?- 2 L wody;
- 2 cebuli czerwonych;
- 1 ząbka czosnku;
- 1 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego);
- 5 cm kawałka pora (jego białej części);
- 2 marchewek;
- 1 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej wcześniej ciepłą wodą);
- 150 g selera;
- 1 korzenia pietruszki;
- Szczypty soli;
- Szczypty pieprzu;
- 1 łyżki papryki;
- 1 łyżki kurkumy;
- Garstki świeżo posiekanej natki pietruszki.
Krok I: Cebulę obierz, a następnie pokrój w cienkie piórka;
Krok II: Na dnie grubego garnka rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, a następnie podsmaż na niej posiekaną w pióra cebulę, pokrojony por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Krok III: Zalej całość 2 L wody i dodaj pokrojoną w plastry marchewkę, seler oraz korzeń pietruszki;
Krok IV: Do składników w garnku, dodaj soczewicę i gotuj całość na małym ogniu przez około 15, a nawet 20 minut (aż do momentu, w którym soczewica stanie się miękka);
Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dopraw zupę według uznania. Gotuj całość jeszcze przez około 5-10 minut;
Krok VI: Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Całość posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Jak przygotować szybkie danie z soczewicy oraz dyni?
Soczewica to nie tylko doskonały składnik do przygotowania zupy, ale również pełnej zdrowia sałatki. Oto nasza propozycja.
Jakich składników potrzebujesz?- 1 małej dyni;
- 1 papryki czerwonej;
- 1 papryki żółtej;
- 1 cebuli czerwonej;
- 10 pomidorków koktajlowych;
- Około 200g suchej soczewicy zielonej;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 100 g rukoli;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- 1 łyżki octu balsamicznego.
Krok I: Pokrój dynię w grubą kostkę i natrzyj ją niewielką ilością oliwy z oliwek;
Krok II: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC i piecz w nim dynię przez około 10-15 minut;
Krok III: Pokrój cebulę w cienkie pióra, przetnij pomidorki na pół, pokrój paprykę w kostkę;
Krok IV: Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
Krok V: Ugotowaną soczewicę połącz z dynią, cebulką, pomidorkami, pokrojoną w kostkę papryką oraz rukolą;
Krok VI: Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i polej odrobiną octu balsamicznego.
PodsumowanieSoczewica to doskonały składnik nie tylko kuchni wegańskiej. Jest cennym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu.