Pełne zdrowia i smaku buraki – jak wykorzystać je w naszej kuchni?
Chociaż jest jednym z najczęściej uprawianych w Polsce warzyw, burak stosunkowo rzadko ląduje na naszych stołach. Wielka szkoda! Niniejsze warzywo jest bowiem w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg niezbędnych witamin i minerałów. Ponadto, wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, istotnie wpływa na poprawę naszego zdrowia. Dlaczego warto prowadzić buraki do naszego jadłospisu? I czy można z nich przyrządzić aromatyczne ciasto? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych z burakiem w roli głównej, szukaj w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:- Dlaczego warto jeść buraki;
- Jak upiec przepyszne brownie z dodatkiem buraków;
- Jak przygotować pełną smaku sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka;
- Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków.
Dlaczego warto jeść buraki?
Burak ćwikłowy spośród innych warzyw wyróżnia się przede wszystkim bogatą zawartością antocyjanów oraz flawonoidów. Wspomniane substancje są w istocie barwnikami, dzięki którym niniejsze warzywa charakteryzują się tak intensywnym kolorem. Niemniej jednak, co najważniejsze, substancje te odpowiedzialne są za zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych w przyszłości. Warto również wiedzieć, że buraki stanowią prawdziwą skarbnicę potasu. Dodatkowo, znajdziemy w nich wapń, fosfor oraz magnez. Na szczególną uwagę zasługują również witaminy, które zawarte są w tych czerwonych warzywach. W tym miejscu należy wyróżnić przede wszystkim witaminę C.
Ze względu na wymienione wyżej substancje, buraki już od czasów starożytnych uznawane były za cenny składnik zdrowia. Wprowadzenie ich do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości, ale również wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego.
Jak upiec przepyszne brownie z dodatkiem buraków?
Jakich składników potrzebujesz?- 1 dużego ugotowanego buraka;
- 2 jajek;
- 3 łyżek miodu lipowego;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- Szczypty soli himalajskiej;
- Około 250g mąki migdałowej;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- 100g orzechów włoskich;
- 1 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 70% procent kakao);
- 70g gorzkiego kakao.
Krok I: Ugotowanego buraka pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do miski;
Krok II: Do buraka dodaj jajka, miód, cynamon oraz sól. Całość zmiksuj na gładką masę;
Krok III: W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, proszek do pieczenia, pokruszone orzechy włoskie oraz posiekaną drobno czekoladę;
Krok IV: Połącz ze sobą składniki z obu misek i wymieszaj dokładnie całość;
Krok V: Do otrzymanej masy dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok VII: Wyłóż blachę do pieczenia (o wymiarach 20x20cm) specjalnym papierem;
Krok VIII: Przelej ciasto na blaszkę i piecz przez około 20-25 minut;
Krok IX: Gotowe ciasto możesz posypać odrobiną cukru pudru lub polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Jak przygotować pełną smaku sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka?
Jakich składników potrzebujesz?- 2 średniej wielkości pieczonych i pokrojonych w kostkę buraków;
- 2 garści rukoli;
- 1 gruszki (pokrojonej w kostkę);
- 100g sera feta;
- 1 łyżki soku z limonki;
- 2 łyżek pokruszonych orzechów włoskich;
- 1 łyżki musztardy miodowej;
- 1 łyżeczki miodu;
- 1 łyżki oliwy z oliwek.
Krok I: Dokładnie opłucz liście rukoli, osusz je, a następnie ułóż na dużym talerzu;
Krok II: Pokrojonego w kostkę buraka oraz gruszkę ułóż na liściach rukoli;
Krok III: Przy pomocy dłoni rozkrusz ser feta na burakach oraz rukoli;
Krok IV: Na suchej patelni upraż pokruszone orzechy włoskie, a następnie posyp nimi sałatkę;
Krok V: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, łyżkę musztardy, miód oraz sok z limonki;
Krok VI: Przygotowanym sosem polej sałatkę i gotowe.
Jeśli masz na to ochotę, ser feta możesz wymienić na gorgonzolę.
Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków?
Jakich składników potrzebujesz?- 3 dużych buraków;
- 1,5 l bulionu warzywnego;
- 1 cebuli czerwonej;
- 2 ząbków czosnku;
- 1 łyżki soku z limonki;
- 1 masła klarowanego;
- Soli i pieprzu do smaku;
- 100g sera feta;
- 3 łyżek natki pietruszki.
Krok I: Obrane buraki dokładnie opłucz, osusz, a następnie zawiń w folię i piecz w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez około 45 minut;
Krok II: Posiekaj drobno cebulkę oraz czosnek;
Krok III: Na dnie grubego garnka rozgrzej masło klarowane, a następnie podsmaż na nim cebulkę wraz z czosnkiem;
Krok IV: Do zarumienionej cebulki oraz czosnku dodaj pokrojone w kostkę buraki pieczone oraz odrobinę soku z limonki;
Krok V: Podsmażone warzywa zalej bulionem warzywnym, a następnie dopraw solą i pieprzem;
Krok VI: Gotuj składniki przez około 15 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem;
Krok VII: Gotową zupę przelej do miski, a następnie udekoruj ją odrobiną fety oraz świeżej natki pietruszki.
PodsumowanieBuraki to jedne z najłatwiej dostępnych w Polsce warzyw. Są one nie tylko pełne smaku, ale przede wszystkim cennych dla zdrowia substancji, które przyczyniają się do poprawy naszego samopoczucia. Dlatego też, nie warto czekać ani chwili dłużej i już dziś wprowadzić bogate w witaminy i minerały buraki do swojego jadłospisu.