Omlet z ciecierzycy z sosem pieczarkowym – pomysł na obiad!
Ciecierzyca pochodzi z Azji i znana jest już od tysięcy lat. Nazywana jest też grochem włoskim lub częściej cieciorką. Ma bardzo dużo wartości odżywczych, a jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata.
Omlet z ciecierzycy z sosem pieczarkowym- wypróbuj przepis!
Jest to pyszne danie z kuchni arabskiej z dodatkiem sosu pieczarkowego.
Czas przygotowania: to 20 minut.
Porcje: 2
Składniki:
- 1 szklanka surowej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty curry
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka oleju
- 300 ml wody
- 1 opakowanie sosu pieczarkowego Winiary
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody, odstawić na całą noc, następnie odcedzić;
- Cebulę i czosnek posiekać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować – masa nie musi być idealnie gładka, ale powinna być gęsta;
- Na rozgrzany olej wlać masę i formować omlet. Smażyć do zbrązowienia z obydwu stron;
- Sos rozprowadzić w zimnej wodzie, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając.