info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Hiszpania – ciekawostki:Sałatka z ziemniaków i makreli. Odkryj nowy smak!

Hiszpańska kuchnia jest tworzona przez osoby, które doceniają urok życia, z jego prostotą, towarzystwem przyjaciół i zwyczajem długiego biesiadowania. Na stołach dominują produkty regionalne, a podstawą są: ryby, owoce morza, oliwki, ziemniaki, ryż i suszone pomidory. Hiszpańska kuchnie nie mogłaby się obyć też bez oliwy z oliwek i dojrzewających wędlin i serów.

W jednej z popularnych sałatek w stylu hiszpańskim – sałatce z ziemniaków i makreli znajdują się m.in. filety z makreli w oliwie z oliwek. Są to kawałki mięsa makreli, pochodzące z połowów z wybrzeży Portugalii. Hiszpańska i portugalska kuchnia mają ze sobą, bowiem, wiele wspólnego i bazują na tych samych produktach kuchni południowej.

 

Zdrowe sałatki. Poznaj sekrety przygotowywania pysznych przekąsek

Dlaczego sałatki są zdrowe?
Sałatki są zdrowym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację. Są pożywne, sycące i uniwersalne, ponieważ sprawdzą się na co dzień i przy większych okazjach. Zawarte w nich warzywa posiadają wiele witamin, składników mineralnych, wody i błonnika. Są też mało kaloryczne.

Sekret udanej i pysznej sałatki to wybór dobrej jakości, zdrowych i świeżych produktów. Warto bazować na produktach regionalnych i lokalnych, z uwagi na ich lepsza jakość. W sezonie warzywa są też smaczniejsze, dorodniejsze i tańsze.

Szukasz inspirującego pomysłu na sałatkę w hiszpańskim klimacie? Wypróbuj sałatkę z ziemniaków i makreli. Przepis poniżej.

 

salatka_z_ziemniakmi Hiszpania - ciekawostki:Sałatka z ziemniaków i makreli. Odkryj nowy smak!

 

Sałatka z ziemniaków i makreli

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 posiekane cebule dymki
  • 1 łyżka grubo posiekanych kaparów
  • 1 słoik filetów z makreli w oliwie z oliwek
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 czarnych oliwek
  • Sól do smaku

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Obrać. Dodać koperek, dymkę, kapary i odsączone filety z makreli.
Oliwę wymieszać dokładnie z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Polać sałatkę i wymieszać. Udekorować oliwkami. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

 

A Ty, lubisz sałatki z rybną wkładką? Podziel się swoją opinią w komentarzu.

Sprawdź też inne przepisy na sałatki:

 

Pyszne sałatki na imprezę: Sałatka z ciecierzycy i dorsza

 

 

 

 

 

 

 

Sprawdź opinie o naszym sklepie