info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Czarnuszka – jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni?

Dlaczego warto wykorzystać ją w naszej kuchni? I w przypadku jakich potraw, czarnuszka doskonale sprawdzi się w roli oryginalnej przyprawy? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Czarnuszka siewna to niezwykła przyprawa, która podbija serca smakoszy na całym świecie nie tylko za sprawą swojego wyjątkowego smaku, ale również licznych właściwości zdrowotnych. Niniejsza roślina szeroko stosowana jest w ziołolecznictwie, przyczyniając się między innymi do wspomagania czynności układu moczowego oraz zmniejszania objawów stanu zapalnego w obrębie skóry. W dzisiejszym artykule skupimy się jednak na jej kulinarnym przeznaczeniu i przedstawimy Ci trzy oryginalne przepisy z wykorzystaniem czarnuszki.

INFOGRAF-1 Czarnuszka – jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni?

Czarnuszka – zastosowanie w kuchni

Ze względu na swój wyjątkowy smak oraz oryginalny wygląd, czarnuszka doskonale odnajduje się w roli dodatku do licznych wypieków. Ponadto, niniejsza roślina szeroko wykorzystywana jest podczas wyrobu wykwintnych serów, przyprawiania potraw mięsnych i przetworów warzywnych, a nawet przy produkcji wina.

Przepis z czarnuszką nr 1. ROLADKI FRANCUSKIE Z ŁOSOSIEM

Jakich składników potrzebujesz?
  • Około 100-150 gramów wędzonego łososia;
  • 40 gramów nasion czarnuszki;
  • Jednego opakowania ciasta francuskiego;
  • Jednego jajka; oraz
  • Soli i pieprzu do smaku.

Aby przyrządzić delikatny sos jogurtowo-koperkowy, przygotuj:

  • Jedną szklankę jogurtu naturalnego;
  • Pęczek świeżego kopru;
  • Łyżkę soku z cytryny;
  • Dużą łyżkę miodu; oraz
  • Sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować roladki francuskie z łososiem?

Po pierwsze: Przygotuj sos. Koper drobno posiekaj i połącz z jogurtem naturalnym. Następnie dodaj do niego łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę miodu oraz sól i pieprz do smaku. Teraz, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, przykryj sos folią aluminiową i odstaw do lodówki.

Po drugie: Rozłóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkuj. Następnie ułóż na nim plastry wędzonego łososia i zwiń je w formę rolady.

Po trzecie: Roztrzep jedno jajko i przy pomocy pędzelka posmaruj nim roladę. W między czasie, rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC.

Po czwarte: Teraz pokrój roladę w plastry i posyp je nasionami czarnuszki.

Po piąte: Włóż roladki do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 20 minut, aż do momentu, w którym przybiorą złotawy kolor.

Przepis z czarnuszką nr 2. HUMUS Z DODATKIEM PIECZONEGO BURAKA

Jakich składników potrzebujesz?
  • Jednej puszki ciecierzycy,
  • Jednego buraka;
  • Łyżeczki soku z cytryny;
  • Około 30 gramów nasion czarnuszki;
  • Jednej łyżki oliwy z oliwek;
  • Jednego ząbka czosnku; oraz
  • Soli i pieprzu do smaku.
Jak przygotować humus z dodatkiem pieczonego buraka?

Po pierwsze: dokładnie opłucz ciecierzycę pod dużą ilością chłodnej wody.

Po drugie: Piecz buraka w piekarniku w temperaturze około 180oC, przez 50-60 minut.

Po trzecie: Pokrój upieczonego buraka w drobną kostkę i dodaj do niego posiekany czosnek, ciecierzycę oraz sól i pieprz.

Po czwarte: Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki przy pomocy blendera i dodaj do nich jedną łyżeczkę oliwy z oliwek. Teraz jeszcze raz wymieszaj humus przy pomocy dużej łyżki.

Po piąte: Uzyskaną masę posyp z wierzchu nasionami czarnuszki i podawaj ją na kawałku pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem rukoli oraz pomidorków koktajlowych.

Przepis z czarnuszką nr 3. Bułeczki piwne

Jakich składników potrzebujesz?
  • Około 500 gramów mąki pszennej typu 650;
  • Trzech łyżeczek suszonych drożdży;
  • Dwóch łyżeczek oliwy z oliwek;
  • Soli i pieprzu do smaku;
  • Około 250 ml piwa; oraz
  • Około 30 gramów nasion czarnuszki.
Jak przygotować bułeczki piwne?

Po pierwsze: Delikatnie podgrzej piwo w rondlu. Następnie, wsyp do miski mąkę, czarnuszkę, drożdże oraz pozostałe składniki i wymieszaj je delikatnie przy pomocy dłoni.

Po drugie: Do przygotowanej masy dodawaj stopniowo ciepłe piwo i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż do momentu, w którym stanie się ono elastyczne.

Po trzecie: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

Po czwarte: Na papierze do pieczenia uformuj 12 drobnych bułeczek, a następnie pozostaw je pod przykryciem na około 30 minut.

Po piąte: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC i piecz w nim bułeczki przez około 20 minut.

Życzymy smacznego!

Sprawdź opinie o naszym sklepie