Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Żurawina przepisy na słodko – granola, kasza jaglana, czy pudding chia? Co dziś przygotujesz na deser?

Żurawina przepisy na słodko

1. Granola z żurawiną

Składniki

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • jabłko
  • cytryna
  • 2 łyzki groszków czekoladowych
  • syrop klonowy

(składniki na wierzch)

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki białego sezamu
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • cynamon, kurkuma, sól

Wykonanie

Orzechy i migdały siekamy (odrobinę orzechów odkładamy na później). Pomarańczę sparzamy, a potem suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy wszystkie składniki granoli, oprócz żurawiny z połową łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Wlewamy połowę szklanki syropu klonowego, olej sezamowy, sok pomarańczowy i mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią granolę. Pieczemy pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (co 5 minut mieszamy). Wystygniętą granolę łączymy z żurawiną.

Jogurt mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę., kropimy sokiem z cytryny. Do pucharków wykładamy granolę, polewamy jogurtem. Dekorujemy jabłkiem, orzechami i groszkami czekoladowymi.

zurawina-przepisy Żurawina przepisy i deserowe inspiracje – wybierz coś dla siebie!

2. Zapiekana kasza jaglana z żurawiną

Składniki

  • 25 dag kaszy jaglanej
  • 650 ml mleka
  • 20 dag kandyzowanej żurawiny
  • 2 jabłka
  • 15 dag cukru
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • tłuszcz

Wykonanie

Kaszę jaglaną gotujemy przez 25 min na mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i soli. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy. Żurawinę po pokrojeniu mieszamy z jabłkami.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i skórką pomarańczową. Mieszamy lekko z kaszą i pianą.

Połowę masy wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Kładziemy na nią jabłka, żurawinę i wylewamy resztę masy. Polewamy pozostałym, roztopionym masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 35 min.

3. Pudding chia z żurawiną

Składniki

  • 6 łyżeczek nasion chia
  • 100 ml soku z żurawiny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki orzechów nerkowca

Wykonanie

Nasiona chia zalewamy sokiem z żurawiny, mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki (aby nasiona dobrze napęczniały). Na drugi dzień pudding chia mieszamy z miodem. Przekładamy do dwóch szklanek i dekorujemy żurawiną, bananem i orzechami.

zurawina-desery Żurawina przepisy i deserowe inspiracje – wybierz coś dla siebie!