Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Zupa na regenerację wątroby? Czy to możliwe, aby za pomocą diety wspomóc jeden z najważniejszych organów?

Wątroba pełni szereg funkcji, dlatego przynajmniej od czasu do czasu warto zastanowić się, czy nie katujemy jej złą dietą albo używkami. Według tradycyjnej chińskiej medycyny naturalnej wątroba połączona jest z żywiołem drewna, które z kolei jest silnie związane z wiosną – to wtedy rozwijają się rośliny. Wierzono, że wątroba po zimie jest szczególnie obciążona tłustymi potrawami i wymaga oczyszczenia.

Co jeść na oczyszczenie wątroby?

Oczyszczanie wątroby wymaga wprowadzenia do diety produktów, które chińska medycyna przypisuje do żywiołu drewna. Wśród nich znajdują się:

  • natka pietruszki
  • nać selera
  • melisa
  • hibiskus
  • kiełki
  • estragon
  • krwawnik
  • babka szerokolistna
  • szczaw
  • kiszonki
  • jogurty
  • maślanki
  • cytrusy
  • kiwi
  • truskawki

Na diecie oczyszczającej wątrobę powinno unikać się tłustych, smażonych i grillowanych potraw. Na organ ten negatywnie wpływa również żywność prażona, ostre przyprawy, czosnek, cebula, czekolada, wódka i czerwone wino.

medycyna-chinska-naturalna Zupa na regenerację wątroby? Poznaj naturalne, chińskie metody wsparcia organizmu!

ZUPA NA REGENERACJĘ WĄTROBY

Składniki:

  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka łodyg selera
  • garść liści z młodych pokrzyw
  • kilka listków świeżego lubczyku (opcjonalnie suszonego)
  • 2 marchewki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka rozdrobnionych pestek słonecznika
  • pół selera
  • odrobina soli
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki, łodygi selera, liście pokrzywy i lubczyk siekamy, mieszamy ze sobą i odstawiamy na kwadrans. W garnku na zupę zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej pokrojoną zieleninę, marchewki, obrane pomidory w cząstkach, ziemniaki skrojone na talarki i cukinię w grubą kostkę. Następnie dodajemy pestki słonecznika, olej i seler pokrojony w kostkę. Solimy.

Zupę gotujemy na małym ogniu około 60 min. Przed serwowaniem dodajemy jogurt naturalny. Alternatywą dla wegan będą kiełki pszenicy.

Uwagi – pokrzywy należy zebrać co najmniej kilka godzin przed przyrządzaniem zupy, by straciła swoje parzące właściwości.  Ważne jest, aby stosować się do kolejności dodawania poszczególnych składników.

źródła: Starochińskie metody na wiosenne alergie, „Moda na Zdrowie”, nr 3/2017, s. 46-49.