Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Krem z dyni to jedna z popularniejszych zup przygotowywanych w sezonie jesiennym. Swoją największą popularność zupa dyniowa zyskała pod koniec XVIII w. – wówczas spożywano ją w zakonach, szkołach i szpitalach Francji. Dynia ze względu na możliwość uprawy na prawie wszystkich kontynentach obecna jest w niemal wszystkich kuchniach świata. Przepisy na krem z dyni zagościły na stałe w literaturze kulinarnej pod koniec XX w. i królują do dziś w książkach kucharskich pod wieloma wariantami. Mogą różnić się smakiem, doprawieniem, ale i tak zawsze smakują wyśmienicie. Mogą być doprawiane na słodko cukrem, albo na ostro gałką muszkatołową i cynamonem.

Zupy-kremy są cenione przez wielu smakoszy. Różnią się od tradycyjnych zup przede wszystkim konsystencją, która jest wyraźniej gęsta. Są sycące, a jednak nie są bombą kaloryczną. Jeśli dodamy do nich odpowiednich przypraw, świetnie rozgrzeją organizm w chłodniejsze dni.

Dynia cenna dla zdrowia i urody

Ludowa medycyna od lat wykorzystuje dynię, jako produkt wspomagający leczenie takich dolegliwości jak zapalenie żołądka i jelit, robaczycę, problemy z wątrobą i nerkami, bóle brzucha, a nawet w przypadku przerostu gruczołu krokowego. Dziś poleca się jej spożywanie m.in. z uwagi na sporą zawartość potasu, który jest niezbędny w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz tego dynia dostarcza witaminy, która korzystnie oddziałuje na wzrok oraz kondycję naszej skóry. Jej pestki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed odkładaniem się cholesterolu, a pośrednio również przed zagrożeniem miażdżycy. Od pokoleń używa się tych pestek jako środka do odrobaczania – właściwość ta wynika z obecności kukurbitacyny w pestkach, która poraża układ nerwowy pasożytów.

zupa-dyniowa Zupa krem z dyni – przepis idealny na jesień!

ZUPA KREM Z DYNI – PRZEPIS

Gotowe w 30 min, 5 porcji

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 10 dag daktyli bez pestek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 szczypta szafranu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli, olej sezamowy do polania

Sposób przygotowania:

Usuwamy pestki z dojrzałej dyni i kroimy ją w kostkę. W przypadku dyni hokkaido nie ma konieczności obierania jej ze skórki, ponieważ jest wystarczająco miękka.

Szklankę wody mieszamy w garnku z pokrojoną dynią i daktylami – gotujemy pod przykryciem do momentu zmięknięcia dyni.

Następnie dodajemy przyprawy, mleko kokosowe i całość miksujemy. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze szklankę lub więcej wody i ponownie miksujemy. Zupę podajemy na gorąco, skropioną olejem sezamowym.

Historia od kuchni

  • W Etiopii pestki dyni stanowiły popularny środek przeczyszczający
  • W Polsce pestki dyni od wieków stosowane były, jako niezastąpiony afrodyzjak
  • W dawnych wierzeniach ceniono dynię za moc długowieczności
  • Na Haiti zupa z dyni była uważana za wykwintną, dlatego zabraniano jej spożywania niewolnikom

Koniecznie obejrzyj też film na temat niezwykłych właściwości pestek dyni. 

 

 

  1. Słoma, M. Trymbulak, Atelier smaku (źródło przepisu)
  2. Zdrojewicz , A. Błaszczyk, M. Wróblewska, Dynia – zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna Rodzinna” 2/2016


Also published on Medium.

  • Jossarian

    Warto wcześniej dynię podpiec w piekarniku. Jest wtedy dużo smaczniejsza.