Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jagody Goji, to jedne z najzdrowszych owoców świata. Ich dobroczynne właściwości są znane w Azji, już od tysięcy lat. Ich znaczenie w chińskiej medycynie jest bardzo duże, o czym najlepiej świadczy fakt, iż Chińczycy oddają hołd tej roślinie na odbywającym się co roku festiwalu poświęconym jagodom Goji.

 

Owoce kolcowoju znane są popularnie jako owoce goji. W Polsce roślina ta uprawiana jest w formie ozdobnego krzewu, który posiada mnóstwo cennych właściwości, zwłaszcza w owocach. Jednak Chińczycy w medycynie naturalnej wykorzystywali również wartość korzenia.

W zestawieniu z innymi owocami jagody goji posiadają imponującą ilość wartościowych składników.
Jagody goji zawierają mnóstwo witaminy C, E, przeciwutleniacze, witaminę B. Ponadto są bogate w selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole roślinne, a także, cynk, potas, wapń. Zwierają tłuszcze nienasycone omega-6, które odpowiadają za wytwarzanie hormonów i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W skład jagód goji wchodzą też karotenoidy i polifenowe (zwłaszcza flawonoidy).

goja Jagody Goji, czyli czerwony superfood!

Czy wiesz, że… ?

– jeszcze nie tak dawno w Polsce jagody goji uznawane były za trujące, ale to NIEPRAWDA (szkodliwe może okazać się spożywanie niedojrzałych owoców w dużych ilościach)
– w Anglii jagody goji zwane są „wilczą jagodą”, tymczasem w Polsce zwie się tak całkiem inną roślinę
– owoce kolcowoju uważane są za cudowny środek przedłużający życie, ponieważ mają działanie odmładzające komórki i ciało, dodatkowo hamują siwienie i wypadanie włosów.