Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Wiele osób jej nie docenia, co jest błędem, ponieważ kasza jaglana ma oryginalny smak i dobrze komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Jest dobrym produktem dla osób na diecie, ponieważ posiada liczne wartości odżywcze i składniki mineralne.

u9 Zdrowa kasza jaglana- na słodko, czy na słono?  Wybierz swój przepis na kaszę!  Kasza jaglana w ostatnim czasie wraca do łask, choć nie jest obecnie tak popularna jak była kiedyś. Zawiera niewiele skrobi, a duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Posiada też najwięcej witamin z grupy B.

Kasza jaglana pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu. Stanowi ważny element diety osób chorujących na celiakię i anemię. Posiada właściwości antywirusowe i jest dobrym, domowym sposobem na katar, ponieważ zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar wydzieliny.

Kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem
Składniki:
• 1 szklanka kaszy jaglanej (do kupienia tutaj)
• 1 i 1/2 szklanki wody
• Ok. 3/4 szklanki mleka
• 1 łyżka cukru
• 6 truskawek (mogą być też jabłka lub jagody)
• 2 brzoskwinie (opcjonalnie np. rodzynki)
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
• 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• Szczypta soli

Truskawki i brzoskwinie pokroić w kostkę.
Wodę zagotować, dodając szczyptę soli. Wsypać opłukaną na sicie kaszę jaglaną. Kiedy kasza wchłonie połowę wody i zacznie mięknąć dosypać cukier, dodać masło i mleko. Dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, przykryć dużym talerzem i trzymać w cieple, aż kasza wchłonie resztę mleka.
Owoce włożyć do kaszy, dodać sok i skórkę pomarańczową. Doprawić cynamonem i dokładnie wymieszać. Podgrzać, cały czas delikatnie mieszając, aż kasza stanie się gęsta i aksamitna.

Depositphotos_49000153_l-2015-1 Zdrowa kasza jaglana- na słodko, czy na słono?  Wybierz swój przepis na kaszę!

Kasza jaglana z warzywami
Składniki:
• 1 szklanka kaszy jaglanej (do kupienia tutaj)
• 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
• Mała cebula
• Połówka cukinii
• Połówka papryki
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz, zioła dla smaku
Warzywa oczyścić, obrać i umyć. Cebulę posiekać, cukinię pokroić w półplasterki a paprykę – w niewielkie paseczki.
Kaszę opłukać 2 lub 3 razy, następnie wsypac do wrzątku, dodać szczyptę soli, olej i wrzucać kolejno cebulę, cukinię, a gdy ta się trochę podsmaży, paprykę i czerwoną fasolę. Mieszankę dusić na małym ogniu. Przyprawić dla smaku solą, pieprzem, wybranymi ziołami: pietruszką, bazylią i rozmarynem. Wsypać kaszę, wymieszać i jeszcze przez chwilę dusić. Jeśli to konieczne, można dolać odrobinę wody.

A Wy, macie swoje sprawdzone przepisy na kasze jaglaną?