Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez soli. Sól jest podstawową przyprawą, używaną w każdej kuchni. Ale jemy jej zbyt dużo. Według Światowej Organizacji Zdrowia dozwolona dzienna dawka soli wynosi 5 g. Tymczasem Polacy zjadają średnio ponad 7 g soli dziennie.

z4-11 Zamień niezdrową sól, której używasz w kuchni na zdrową sól himalajską! Zalety stosowania soli himalajskiej  Polacy jedzą zdecydowanie zbyt dużo soli. Dlaczego? Bo sól jest obecna w większości produktów, po które sięgamy w ciągu dnia. Znajdziemy ją w konserwach, wędlinach, kiełbasach, marynatach, zupach w proszku i gotowych mieszankach przyprawowych. Jeśli dodamy do tego sól, którą solimy ziemniaki do obiadu lub doprawiamy zupę, czy solimy warzywa, to zauważymy, że sól jest wszędzie. Jakie mogą być tego skutki?

Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, co grozi udarem mózgu, zawałem serca, niewydolnością nerek, nowotworem żołądka i osteoporozą. Ryzyko wystąpienia tych chorób jest wysokie zwłaszcza u osób otyłych, nadużywających alkoholu, palących papierosy i mało aktywnych.

Dlaczego sól kuchenna jest niezdrowa?
Sól, której używamy na co dzień w kuchni w 99% składa się z chlorku sodu, a pozostały 1% stanowi głównie substancja antyzbrylająca i związek jodu. W rzeczywistości jest to, więc wysoko rafinowany produkt, posiadający tylko właściwości smakowe.

Bez-nazwy-1-3 Zamień niezdrową sól, której używasz w kuchni na zdrową sól himalajską! Zalety stosowania soli himalajskiej

A czym jest sól himalajska?
Sól himalajska to najczystsza i najzdrowsza sól na ziemi. Pochodzi tylko z jednego miejsca- wschodniego pasma Himalajów w Pakistanie. Ma barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej. Powstała miliony lat temu na skutek osuszania się oceanów, a jej złoża znajdują się na głębokości 400-600 metrów pod powierzchnią ziemi.

Sól himalajska jest czystsza i zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej, używanej przez nas na co dzień. Ma też właściwości prozdrowotne. Oryginalna sól himalajska zawiera sód, ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej, w tym: magnez, cynk, wapń i żelazo.

Z uwagi na właściwości zdrowotne sól himalajska znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kąpielach solankowych. Aby przygotować taką kąpiel dodaje się do wody sól himalajską w proporcji 1 kg soli na 4 litry wody. Temperatura wody nie może przekraczać 40 stopni. Taka kąpiel powinna trwać około 30 minut.

7777 Zamień niezdrową sól, której używasz w kuchni na zdrową sól himalajską! Zalety stosowania soli himalajskiej

Sól himalajską można kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością (sklep). Jest sprzedawana w postaci drobno lub gruboziarnistej. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę czy sól ma kolory od białego po jasno i ciemnoczerwony, co wskazuje na wysoką zawartość mikro i makroelementów.

  • Świetny artykuł. Na naszym blogu można znaleźć wiele przepisów z użyciem soli himalajskiej.

    • admin

      🙂