Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jak przygotować wyjątkowe dania wigilijne z orzechami włoskimi? W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie trzy przepisy na pyszne i proste świąteczne potrawy.

Gwiazdka coraz bliżej, a to oznacza, że oprócz świątecznej gorączki zakupów czeka Cię również przygotowanie wigilijnego menu, które sprawi, że tego uroczystego dnia zachwycisz swoich gości paletą wyjątkowych smaków i aromatów.

INFOGRAF-1 Jak wykorzystać orzechy włoskie w świątecznych przepisach?

Przepis nr 1. Kutia orkiszowa z orzechami włoskimi

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować kutię z orzechami włoskimi?

Krok I: Masę makową, orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę zalej ciepłym mlekiem;

Krok II: Oczyszczone ziarna orkiszu przepłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody, a następnie zalej je lekko osoloną, chłodną wodą i gotuj je przez około 100-120 minut (uważając przy tym, aby nie zabrakło wody w garnku i od czasu do czasu mieszając);

Krok III: Odcedź ugotowany orkisz i połącz go z masą makową;

Krok IV: Mandarynki obierz ze skórki, rozdziel, a następnie wymieszaj z kutią przy pomocy dużej łyżki;

Krok V: Przygotowaną kutię ozdób z wierzchu płatkami migdałów oraz orzechami włoskimi.

Nasza rada! Jeśli chcesz, aby Twoja kutia nabrała słodkiego smaku, dodaj do niej 2 łyżki miodu o lejącej konsystencji.

Przepis nr 2. Pieczony karp z orzechami włoskimi

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 dużych filetów z karpia;
  • 2 łyżek masła klarowanego (typu ghee);
  • Soli i pieprzu;
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 50 g migdałów (najlepiej w słupkach);
  • 2 łyżek miodu o lejącej konsystencji;
  • 50 ml białego wina (wytrawnego);
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%);
  • 3 łyżeczek świeżego tymianku.

Jak przygotować pieczonego karpia z dodatkiem orzechów włoskich?

Krok I: Filety z karpia dokładnie osusz i przypraw przy pomocy soli oraz pieprzu;

Krok II: Na patelni roztop masło klarowane i delikatnie przysmaż na nim filety z obu stron (aż przybiorą złoty kolor);

Krok III: Włóż filety do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piecz je przez około 10 minut;

Krok IV: Podczas gdy ryby będą w piekarniku, posiekaj tymianek;

Krok V: Na patelni (na której wcześniej smażyłeś ryby) upraż orzechy włoskie oraz migdały;

Krok VI: Do bakalii dodaj wytrawne wino oraz miód i podgrzewaj całość na małym ogniu;

Krok VII: Na patelnię dodaj śmietankę oraz tymianek i gotuj całość przez 2-3 minuty.

Krok VIII: Przygotowany sos podawaj razem z pieczonymi filetami z karpia.

Przepis nr 3. Tradycyjny piernik wigilijny z orzechami włoskimi i miodem

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować tradycyjny piernik wigilijny z orzechami i miodem?

Krok I: Wybrany tłuszcz wymieszaj z miodem;

Krok II: W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mąki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodaj do nich jajka, mleko oraz kawę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody);

Krok III: Połącz ze sobą wszystkie składniki i dodaj do nich przyprawę korzenną, a następnie miksuj całość na wolnych obrotach, aż do momentu, w którym uzyskasz gładką masę;

Krok IV: Do przygotowanej masy dodaj połowę posiekanych orzechów włoskich i piecz całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC przez około 45-50 minut;

Krok V: Kiedy ciasto ostygnie, polej je polewą z gorzkiej czekolady i obsyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

 Życzymy smacznego!