Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jakie właściwości posiada kokos? Cechy kokosu + przepis na MEGA kokosowe muffinki

Orzech kokosowy swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym, głównie grupie kwasów tłuszczowych, które mają właściwości przyśpieszające przemianę materii. Dlatego kokos jest zalecany osobom na diecie i odchudzającym się. Kto jeszcze powinien stosować produkty z kokosu i dlaczego?

Kokosowe szaleństwo
W ostatnim czasie produkty kokosowe zyskują coraz większą popularność.
Wiele produktów, stosowanych w kuchni da się zastąpić innymi- na bazie kokosa. Mąka kokosowa, woda kokosowa, olej i cukier- takie produkty coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Jesteśmy w stanie wyczarować z nich pyszne dania i desery.
Największą wartość przypisuje się zawartym w miąższu nasyconym kwasom tłuszczowym. Nie są to typowe nasycone kwasy tłuszczowe, jakie znajdziemy np. w większości produktów pochodzenia zwierzęcego. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które posiadają małe cząsteczki, a ich metabolizm jest szybszy, ponieważ nie wymaga obecności enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów LCT, czyli lipazy i żółci. Powoduje to, że kwasy MCT omijają komórki tłuszczowe i nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej, ale stanowią źródło energii.

wlasciwosci-kokosu Jakie właściwości posiada kokos? Cechy kokosu + przepis na MEGA kokosowe muffinki

Wśród najpopularniejszych produktów kokosowych znajdują się:

Mąka kokosowa
Jest to dobra alternatywa dla osób, które chcą wykluczyć mąkę pszenną z diety, lub nie mogą jej używać. Mąka kokosowa zawiera duże ilości błonnika, białka, niską zawartość tłuszczu, glutenu i cholesterolu. Mogą ją stosować diabetycy, ponieważ w małym stopniu wpływa na stężenie cukru we krwi.

Woda kokosowa
„Aqua de coco”- tak w Ameryce Środkowej nazywana jest woda kokosowa, pozyskiwana z zielonych kokosów. Posiada delikatny smak i zapach. Często jest mylona z mlekiem kokosowym, co jest błędem. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz cenne aminokwasy egzogenne. Zawiera też kwas laurynowy, który w organizmie jest przekształcany w monolauryn o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych.

Olej kokosowy
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej. Ma wysoką temperaturę spalania i dlatego dobrze nadaje się do smażenia. Olejem kokosowym można zastąpić mało lub olej rzepakowy. Nie pali się, nie jełczeje i nadaje potrawom oryginalny smak i aromat.

Cukier kokosowy
Cukier kokosowy jest wykorzystywany, jako substancja słodząca i zamiennik białego cukru. Posiada niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje cukru i oryginalny smak. Cukier kokosowy nie jest rafinowany i nie zawiera sztucznych barwników.
Z produktów kokosowych można przygotować np. smaczne desery. Poniżej przepis na MEGA kokosowe muffinki.

Składniki na 12 muffinek:
– 3 jajka
– 4 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1/2 szklanki gorącego mleka kokosowego
– 1/3 szklanki cukru kokosowego
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 2 banany
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 100 g borówek

1. Rozpuścić w rondelku olej kokosowy. Dodać do niego olej kokosowy i mleko kokosowe i podgrzewać kilka minut.
2. Zblendować mokre składniki: jajka, olej z mlekiem kokosowym i banany do uzyskania kremowej konsystencji.
3. W osobnej misce połączyć mąkę kokosową z sodą oczyszczoną i cukrem kokosowym. Powoli dodawać do masy, cały czas mieszając.
4. Na koniec zlendować całość. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze mleka kokosowego.
5. Masę przełożyć do foremek, np. silikonowych. Na górę położyć kilka borówek.
6. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 minut.

Smacznego! 🙂

print