DLA ZAMÓWIEŃ OD 129ZŁ PRZYPRAWA DO GRILLA 100G GRATIS!    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Witamina C nie tylko na odporność – sprawdź jej przemysłowe zastosowanie!

Witamina C, czyli kwas askorbinowy w proszku działa korzystnie na organizm człowieka, jeśli przyjmujemy ją w formie suplementu. Udowodnione jest, że witamina ta pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w produkcji kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza, wspiera odporność i układ nerwowy. Jednak to nie jedyne jej zalety.

 Witamina C i jej przemysłowe zastosowanie

Popularny kwas askorbinowy jest wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu – od produkcji żywności i mięsa, przez wytwarzanie kosmetyków, po środek czyszczący.

witamina-c-do-basenow Witamina C nie tylko na odporność – sprawdź jej przemysłowe zastosowanie!

 

Dodatek do żywności i konserwant

Witamina C to naturalny konserwant, który jest obecny w wielu owocach i warzywach i stanowi dość częsty dodatek do żywności o oznaczeniu E300.  Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jego sole posiadają właściwości silnie redukujące. Znaczy to tyle, że kiedy się utleniają, usuwają tlen ze środowiska i redukują wcześniej utlenione związki. Właściwość ta w praktyce pozwala na wykorzystanie kwasu askorbinowego do ochrony warzyw i owoców przed brunatnieniem, a także do zachowania trwałości tłuszczu w produktach takich jak mąka, przetwory zbożowe i potrawy mrożone. Jeśli chodzi o mąkę to pozwala on również na polepszenie jej jakości, zapobiegając procesom utleniania glutenu. Oprócz tego dodatek kwasu askorbinowego do żywności hamuje zmiany zapachu, jakie zachodzą w napojach, konserwach czy mrożonkach.

Witamina C jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy – dzięki temu zapewnia trwałość produktów spożywczych i chroni przed niekorzystnymi zmianami chemicznymi.

Peklowanie mięsa

Kwas askorbinowy to jedną z substancji, których używa się do procesu peklowania. Peklowanie ma na celu przyspieszenie tworzenia barwników, dzięki czemu otrzymuje się mięso o charakterystycznej różowej barwie, która jest trwała nawet po ugotowaniu. Kwas askorbinowy pomaga usunąć azotany w otrzymanym produkcie (w dużych dawkach są szkodliwe) jednocześnie zwiększając ilość tlenku azotu.

Czyszczenie basenów

Źródła internetowe podają, że witamina C w proszku  jest niezastąpionym środkiem stosowanym do czyszczenia zanieczyszczonej, brunatnej wody w basenach ogrodowych. Po jej aplikacji otrzymujemy piękne, lazurowe lustro wody. Teraz, kiedy trwają wakacje i sezon basenowy w pełni, warto zaopatrzyć się w witaminę C choćby do takich celów – typowo przemysłową witaminę, niespożywczą kupisz np. tutaj. Kiedy chlorujemy wodę, zwłaszcza po raz pierwszy, może wytrącić się żelazo i w efekcie nasz basen będzie wypełniony zzieleniałą cieczą. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość witaminy C w proszku i brzydki kolor znika. Umownie przyjmuje się, że trzeba stosować 50–70 g kwasu na 1 m3 wody. Kwas L-Askorbinowy należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody a następnie wlać do basenu i wymieszać.

Produkcja kosmetyków

Ostatnio modne, jak również bezpieczne jest przygotowywanie kosmetyków własnoręcznie. Wiemy wtedy, co na pewno znalazło się w ich składzie. Sypka witamina C z powodzeniem może posłużyć, jako dodatek do nich.  Zaletą takiego kremu czy maseczki jest niska cena i naturalne pochodzenie. Jako antyoksydant witamina C jest również dodawana do kosmetyków drogeryjnych, ponieważ korzystnie wpływa na wygląd skóry, zwalczając wolne rodniki, odpowiadające m.in. za starzenie się komórek.

 źródła: 

  • Śliwa, Przetwórstwo mięsa. Przykładowe technologie przerobu i stosowane urządzenia
  • Górska, J. Pietkiewicz, FUNKCJE TECHNOLOGICZNE I CHARAKTERYSTYKA KWASÓW DODAWANYCHDO ŻYWNOŚCI, „Prace naukowe UE we Wrocławiu”, NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE, nr 57/2009
  •  

    Sprawdź opinie o naszym sklepie