Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Witam na blogu poświęconym produktom BIO

W tym miejscu znajdziecie informacje na temat zdrowej żywności, suplementów diety i innych produktów, które pomogą Wam zadbać o Wasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Na początek warto jednak zapytać: czym są produkty BIO?

bio Witam na blogu poświęconym produktom BIO

Jest to pojęcie ogólnie znane, ale nie każdy wie, co kryje się za nazwą: BIO.

  • Produkty BIO to nic innego, jak zdrowe, ekologiczne produkty, pochodzenia organicznego, nieprzetworzone sztucznie i niepoddane procesom obróbki termicznej. Są to produkty żywieniowe, jak i komponenty składnikowe do produkcji kosmetyków.
  • Produkty BIO w znacznej części pochodzą z upraw i hodowli ekologicznych, gdzie uprawa jest poddana ścisłej kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Przede wszystkim, produkty BIO, są uprawiane bez dodatku nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Stosuje się tylko środki organiczne, użyźniające glebę, a hodowla odbywa się z daleka od ciągów komunikacyjnych i zakładów pracy, z zachowaniem okresu przejściowego, po upływie, którego rozpoczyna się ekologiczna uprawa roślin. Dzięki temu produkty BIO są całkowicie zdrowe, nienarażone na działanie szkodliwych substancji z zewnątrz, ani wewnątrz.

Co zyskujemy, jedząc produkty BIO?

  • Produkty BIO nie zawierają substancji toksycznych, które mogą powodować szkody w naszym organizmie, w tym doprowadzić do raka. Jednym słowem, zyskujemy, więc ZDROWIE.

Jak rozpoznać, że dany produkt jest produktem BIO?

  • Produkty BIO posiadają specjalne oznaczenia, w tym znak graficzny, w postaci listka z gwiazdkami, który stanowi wspólnotowe logo rolnictwa ekologicznego. Poza tym, na produkcie, który pochodzi z gospodarstwa ekologicznego, znajdziemy nazwę i adres producenta oraz numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej.

Tylko gospodarstwa, które spełniają ścisłe wymogi kontrolne, mogą otrzymać certyfikat BIO. Są to gospodarstwa, które, m.in. nie używają środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz.

5 rzeczy, które określają produkcję ekologiczną:

  • Nie stosuje się nawozów sztucznych, ale wyłącznie naturalne [w tym obornik i komposty].
  • Środkami ochrony roślin są preparaty roślinne i mineralne.
  • Nie dopuszcza się żadnych modyfikacji genetycznych.
  • Gospodarstwa ekologiczne są zlokalizowane w najczystszych regionach kraju, co, w naturalny sposób, pozwala wyeliminować zanieczyszczenia z powietrza, będące efektem sąsiedztwa zakładów produkcyjnych i dróg szybkiego ruchu.
  • Wysoka jakość gleby i nasłonecznienie powodują zwiększenie, o blisko 30% zawartości witamin i składników mineralnych w pokarmach BIO.

print