Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Acai to jagoda brazylijskiej palmy, która rośnie w dzikich lasach Amazonii Północnej. Jagoda acai przypomina borówkę leśną, ale ma ciemniejszy kolor. Jest też twardsza. Smakiem przypomina borówkę leśną z dodatkiem czekolady.
Egzotyczna jagoda…
Jagody acai jeszcze niedawno były znane tylko tubylcom, zamieszkującym dzikie lasy Amazonii. Szerzej o ich zdrowotnych właściwościach dowiedzieliśmy się dzięki dr A. Schaussowi, specjaliście do spraw odżywiania, który prowadził badania nad właściwościami jagód acai.
Co ciekawe, jagoda acai bardzo szybko traci swoje właściwości odżywcze – już w ciągu 24 godzin od zerwania. Dlatego, bez zastosowania na miejscu odpowiedniego procesu zachowawczego, możliwość jej dystrybucji byłaby niemożliwa.

Acai – „żyła złota”?
Jagody acai nazywane są „brazylijską żyłą złota”, ponieważ zawierają witaminy, aminokwasy i pierwiastki, niezbędne dla ludzkiego organizmu, w tym: witaminy B1, B2, B3, witaminę E, C, fosfor, wapń, potas, białko, kwasy tłuszczowe: Omega 6, Omega 9 i enzymy.

jagoda_acai Walczysz ze stresem? Chcesz mieć ładną cerę? <br> A może powinnaś włączyć do swojej diety jagody acai?

Witamina B1 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i układu nerwowego.

Witamina B2 pomaga zachować zdrową skórę, prawidłowe widzenie i stan czerwonych krwinek, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Witamina B3 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

W sklepach internetowych ze zdrową żywnością można znaleźć jagody acai w różnych postaciach – m.in. w formie ekstraktów z tej rośliny, soków i w formie tabletek (do kupienia tutaj).