Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Trendy żywieniowe 2017 roku!

Zdrowe odżywianie robi furorę już od kilku lat, determinując przy tym kulinarne trendy całego świata. Ludzie chcą jeść zdrowo i prosto, a przy tym odkrywać nowe smaki, eksperymentować w kuchni. Naturalne produkty, takie jak surowe ryby czy algi morskie cieszą się ogromną popularnością. Syntezą tego wszystkiego będzie kuchnia 2017 roku!

Moda ma to do siebie, że bardzo szybko przemija i ustępuje miejsca kolejnej. Tak samo jest z trendami żywieniowymi i dlatego nie powinno dziwić, że już niebawem będą one całkiem inne, niż w minionym roku. Co sugerują dietetycy? Jakie dania zjemy w najmodniejszych restauracjach w Polsce? Sprawdź, co będzie na topie w 2017 r.!

– Kulinarnym, niepokonanym trendem będą wodorosty. Znajdą się zarówno na talerzu z deserem, jak i z daniem głównym. To dobry kierunek kulinarnego rozwoju, ponieważ algi zawierają mnóstwo składników odżywczych. Poza tym z łatwością posłużą jako składnik koktajlu, sałatki, ciastek i batoników.

-Nie tylko zdrowe, ale i modne będzie ograniczanie cukru na rzecz zamienników słodzących. Może syrop z agawy niebawem zagości na każdym stole?

-W przyszłorocznym menu nie może zabraknąć egzotycznych potraw. Afrykańskie i filipińskie smaki będą zdecydowanie na topie! Kuchnia filipińska to mix łączący hiszpańskie, malezyjskie, chińskie, amerykańskie i polinezyjskie akcenty kulinarne.

-W roku 2017 do diety powrócą tłuszcze – na szczęście te zdrowe! Potrawy będą urozmaicane dodatkiem masła ghee i oleju z awokado.

-Surowe ryby i kozi oraz owczy nabiał, to zdecydowanie nowy trend, który będzie towarzyszył nam w przyszłym roku. Czy przyjmie się? Okaże się już niedługo.

-Dieta bezglutenowa zostanie urozmaicona o ciekawe mączne zamienniki. Wśród nich znajdzie się mąka z batatów, bananów oraz miłka abisyńska (teff).

-Matcha to japońska herbata, która znana jest już na rynku zdrowej żywności. W nowym roku będzie używana nie tylko do picia, ale także jako składnik deserów – ciast, lodów, czekolady i ciastek.

-Nowym trendem w odżywianiu będzie fleksitarianizm, czyli sposób żywienia przejmujący założenia wegetarianizmu, ale dopuszczający okazjonalne spożywanie mięsa. Taka dieta dobrze zbilansowana jest urozmaicona o owoce i warzywa – doprowadza do zmiany złych nawyków żywieniowych.

-Do niedawna modna woda kokosowa zostanie wyparta przez wodę kaktusową. Posiada ona wiele cennych składników, w tym silne antyoksydanty – witaminę C, A i B. Zawiera także błonnik, potas, żelazo, magnez i krzem. Podobnie jak woda kokosowa posiada właściwości izotoniczne.

-Czerń będzie kolorem dominującym na talerzach. Czarny ryż, sezam, czarnuszka staną się obowiązkowym dodatkiem. Odważniejsi szefowie kuchni mogą zaserwować także czarne lody, makaron, a nawet pizzę.

-Żywnościowe produkty funkcjonalne będą wybierane zdecydowanie częściej przez konsumentów. Ludzie decydują się na wybór takich składników i pokarmów, które wpływają korzystnie na zdrowie.

nowości-zywieniowe Trendy żywieniowe 2017 roku!

print