Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Babka wielkanocna koniecznie musi pojawić się na świątecznym stole. Nie wyobrażamy sobie bez niej świat, podobnie jak bez baranka cukrowego, czy pisanek. Znacie polskie tradycje i zwyczaje związane z babka wielkanocną?

Babki wielkanocne po raz pierwszy pojawiły się na polskich stołach w XVII w., w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Później ich popularność rozpowszechniła się na całą Europę.

m8-1 Tradycje związane z babką wielkanocną +  przepis na pyszną i zdrową babkę z bakaliami

Tradycja głosiła, że nieudana babka świąteczna to kompromitacja dla pani domu i dowód, że nie posiada zdolności kulinarnych. Dlatego podczas pieczenia babki dbano nawet o to, by w domu nie było żadnego mężczyzny, by baba mogła wyrastać w spokoju 🙂

Kiedyś babki wielkanocne wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym. Obchodzono się z nimi po królewsku. Uważano, że jeśli w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop to baba opadnie. Służące kładły gorące ciasto na poduszkach i kołysały jak małe dziecko, do momentu aż baba całkowicie wystygła.

a1-4 Tradycje związane z babką wielkanocną +  przepis na pyszną i zdrową babkę z bakaliami

Dziś baba jest nadal popularna i większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świątecznego stołu. Często, jednak w gonitwie codziennych obowiązków i przedświątecznego rozgardiaszu brakuje nam czasu i wtedy przypada sie sprawdzony, szybki przepis na babkę wielkanocną.
Taki jak poniższy przepis na babkę z bakaliami.

Babka świąteczna z bakaliami

Składniki:
• 4 jajka,
• 30 g masła,
• 80 g mąki pszennej
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 szklanki cukru (można zastąpić biały cukier zdrowym zamiennikiem- ksylitolem- do kupienia tutaj)
• 1 laska wanilii (do kupienia tutaj)
• garść różnych bakalii- migdały, rodzynki, orzechy włoskie
• tłuszcz do smarowania formy
kasza manna do wysypania formy

tapeciarnia.pl255057_babka_noz_talerz Tradycje związane z babką wielkanocną +  przepis na pyszną i zdrową babkę z bakaliami

Białka ubić. Dać do misy masło i miksować, dodając powoli żółtka, cukier i miąższ z wanilii. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Miksować, aż masa stanie się jednolita.
Sparzyć migdały. Rodzynki namoczyć, osączyć i obtoczyć w mące. Dodać wszystkie bakalie do ciasta wraz z pianą z białek i wymieszać drewnianą łyżką.
Formę do pieczenia natrzeć tłuszczem i obsypać kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku do ostygnięcia. Udekorować.

Smacznego! 🙂