Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Połączenie fig i migdałów? Tak! Migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Tarta prezentuje się doskonale i będzie idealnym deserem zarówno na wystawne przyjęcie, jak i do popołudniowej herbaty. Warto również wspomnieć, że figi są prawdziwą bombą witaminową, zawierają błonnik, potas, wapń, fosfor i magnez. Jeśli idzie o migdały, to mają one korzystny wpływ na tkankę mózgowa i układ sercowo-naczyniowy.

zielona-ramka-logo-mniejszy-for-blog9 Sprawdź przepis na tartę z figami i kremem migdałowym!

Wypróbuj przepis!

Ciasto:

  • 100g masła (pół kostki)
  • 1 średnie jajko
  • 210g mąki pszennej (półtora szklanki)
  • 50g mielonych migdałów (pół szklanki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Migdałowy krem budyniowy:

  • 4 duże lub 5 mniejszych fig
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50g mielonych migdałów (pół szklanki)
  • 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego)

Z podanych składników zagniatamy ciastom na gładką i jednolita masę. Z ciasta formujemy kulę, po czym wstawiamy ją na godzinę do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu, wałkujemy ciasto i przekładamy do formy (średnica 23-24cm). Można uformować rant do połowy wysokości tortownicy. W każdym miejscu ciasto musi być jednakowej grubości. Nastepnie nakłuwamy ciasto widelcem. Schładzamy w lodówce – 15 minut. Po bokach kładziemy folię aluminiową bądź papier do pieczenia i wysypujemy na nie suchy groch lub fasolę, w celu obciążenia ciasta. Pieczemy przez 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem 175oC). Po 13 minutach zdejmujemy obciążenie i smarujemy ciasto białkiem. Kolejno, wstawiamy na 7 minut do piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanę łączymy z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem. Dodajemy cukier puder, amaretto i migdały. Mieszamy. Wylewamy masę na spód i na wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki figi. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Całość wstawiamy do piekarnika (temperatura taka sama jak w przypadku pieczenia ciasta). Pieczemy przez 35 minut. Nastepnie nakrywamy ciasto folią aluminiową i znów pieczemy 10-20 minut. Po całkowitym wystudzeniu wkładamy tarte do lodówki do momentu Az krem migdałowy całkowicie wystygnie.