Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Świąteczny przepis z nasionami chia – sprawdź!

Święta tuż, tuż…to już ostatnia pora na wybór menu i rozpoczęcie przygotowań w kuchni. Oprócz tradycyjnych potraw warto sięgnąć po szczyptę nowoczesności. Nie musimy rezygnować z barszczu z uszkami, ani z karpia. Można jednak dać się ponieść fantazji i postawić na zdrowy deser z nasionami chia.

Dlaczego dodatek nasion chia do świątecznych dań, to dobry wybór?

Nasiona chia są źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawierają m.in. kwasy Omega-3, błonnik, białko, wapń, fosfor, magnez, witaminę C i E, które są silnymi antyoksydantami.

Na szczególną uwagę zasługuje tutaj błonnik. Wchłania on spore ilości wody i pęcznieje pod jej wpływem, dzięki czemu gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Jedząc dania z dodatkiem nasion chia będziemy mogli uchronić się przed przykrymi dolegliwościami ze strony układu trawienia, ponieważ błonnik wspomaga trawienie i pracę jelit.  Nasiona chia to jedno z najcenniejszych źródeł błonnika, który przeciwdziała zaparciom.

nasiona-chia Świąteczny przepis z nasionami chia – sprawdź!

DESER Z NASIONAMI CHIA I ORZECHAMI

Składniki na budyń:

2 łyżki nasion chia

3 łyżki płatków owsianych (górskich)

mała garść orzechów włoskich

1 szklanka mleka kokosowego

łyżka pasty waniliowej

Składniki na dżem:

4 jabłka

2 banany

1 łyżka nasion chia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki wody

Wykonanie budyniu:

Nasiona chia wraz z płatkami zalewamy mlekiem. Dodajemy wanilię, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

 Wykonanie dżemu:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do rondelka, wraz z rozdrobnionym bananem, wodą, nasionami chia i cynamonem.

Mieszamy i dusimy około 20 min, aby jabłka zmiękły. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Odrobinę płatków i orzechów prażymy do posypania deseru.

Do wysokiej szklanki wkładamy na przemian łyżkę dżemu i łyżkę budyniu. Całość posypujemy płatkami i orzechami.

print