Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Super żywność to produkty, które zdaniem wielu dietetyków są w stanie zdziałać prawdziwe cuda. Wprowadzone do codziennego jadłospisu przyczyniają się do zachowania lepszego stanu zdrowia, przez co ogranicza się prawdopodobieństwo zachorowania na wiele cywilizacyjnych chorób.

Samo określenie superfoods odnosi się do naturalnych produktów spożywczych, które nie są przetworzone i stanowią podstawę dobrze zbilansowanej diety. Znajdą się wśród nich zarówno owoce, warzywa, jak i przeróżne nasiona. Są to istne bomby witaminowe, zawierają mnóstwo składników odżywczych, witamin, minerałów, antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i wielu innych. Dzięki temu organizm jest pełen energii, zregenerowany i odżywiony. Konieczne jest zatem uzupełnienie diety o różnorodne pożywienie.

Często polecana żywność funkcjonalna jest również źródłem cennych składników, jednak jest ona wzbogacana sztucznie np. przez dodanie wapnia do soku owocowego. I tutaj widać jak ogromną zaletą superfoods, jest jego 100% naturalność.

Nie da się stworzyć jednej, stałej listy super jedzenia. Każdy może dobrać ją indywidualnie, bo tego typu produkty są dziś powszechnie dostępne. Da się je znaleźć w marketach, na działach ze zdrową żywnością i w Internecie. Oprócz egzotycznych owoców, jak jagody goji, acai, czy morskich alg, superfoodem z łatwością można nazwać również rodzimy czosnek i olej lniany.

zywność Co to jest superfoods? Sprawdź, jakie produkty można do niego zaliczyć!

Sprawdź nasze TOP produkty z kategorii superfoods:

Czosnek, to naturalny antybiotyk, jest w stanie zahamować mnożenie się bakterii i powstrzymać rozwój infekcji. W jego składzie znajdują się flawonoidy, aminokwasy, cukry, liczne witaminy (B1, B2, PP, C i A). Ponadto jest bogaty w sole mineralne, jak. potas, wapń i magnez, a także kobalt, chrom oraz nikiel.

Jagody goji, to małe, czerwone owoce kolcowoju chińskiego. W nich tkwi sekret, a dokładniej 18 aminokwasów, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina C, B i E oraz wiele minerałów. Jagody goji zawierają sporo flawanoidów, przeciwutleniaczy i karotenoidów.

Jagody acai, to owoce palmy brazylijskiej. Zasługują na miano superfood, bo są źródłem witamin z grupy B, witaminy E i C, a także fosforu, wapnia, potasu, białka i cennych kwasów tłuszczowych.

Spirulina, to alga morska o pięknej zielono-niebieskiej barwie. Zawiera bardzo dużo wartościowego białka, witamin z grupy B, witaminę E, naturalnego żelaza, cynku, chlorofilu, kwasu linolowego, a wszystko to bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Superfoods, na 100%!

Komosa ryżowa, albo po prostu quinoa. To ziarna, które może być stosowane w kuchni w zamian za kaszę albo ryż. To produkt bezglutenowy, który dostarcza sporo naturalnego błonnika i białka.