Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Zdajesz sobie sprawę jak wartościowa jest soczewica? Mimo, iż jeszcze nie jest tak popularna w naszym kraju, coraz częściej pojawia się na naszych stołach. I dobrze! Soczewica zielona zapobiega nadciśnienie (dzięki wysokiej zawartości potasu a niskiej sodu), a co więcej obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i cynku. Jeśli będziesz spożywać soczewicę regularnie, zapobiegnie to bolesnym skurczom łydek. Ponadto soczewica, jako źródło błonnika pokarmowego, wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Sprawdź, jakie wyjątkowe i smaczne dania możesz wyczarować z zielonej soczewicy. Ciesz się pełnią zdrowia i doskonałym smakiem.

zielone-1-5 Stwórz wyjątkowe dania z zielonej soczewicy

Kokosowe curry z zieloną soczewicą

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (surowej)
  • 2 ½ szklanki bulionu
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki pasty curry
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka imbiru
  • jogurt grecki
  • 2 szklanki świeżego szpinaku (łodygi należy usunąć)
  • 2 ząbki czosnku

Do rondelka przełóż soczewicę, 2 szklanki bulionu, pastę curry i kurkumę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie. Dodaj pozostały bulion i poczekaj, aż soczewica wchłonie go podczas gotowania. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia bulionu przez soczewicę. Trzymaj rondel na małym ogniu, dodaj koncentrat. Całość powinna się lekko zagęścić. Dodaj masło, czosnek i przyprawy. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez jeszcze kilka minut, aż całość się zagęści. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i szpinak.

Pikantny gulasz z soczewicy z batatami

  • 1 ½ szklanki zielonej soczewicy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 6 szklanek wody
  • 2 bataty (obrane i pokrojone w grubą kostkę)
  • liść laurowy
  • 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¼ świeżo siekanej kolendry lub pietruszki

Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, ciągle mieszając około 5 minut. Dodaj czosnek i ½ łyżeczki soli. Gotuj jeszcze przez chwilkę, po czym dodaj kminek i marchewkę. Wymieszaj. Dodaj soczewicę zieloną, wodę, bataty, liść laurowy, koncentrat i sól do smaku. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, do momentu aż soczewica i słodkie ziemniaki zmiękną a bulion nabierze zapachu. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę.

Smacznego!