Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Spirulina – co to takiego? Pewnie wielu z was zetknęło się z tą nazwą po raz pierwszy. Spirulina, to nic innego jak roślina, ale roślina nie taka zwykła. Dokładnie rzecz ujmując, jest to niebieskozielona mikroalga z grupy sinic, która jest niezwykle bogatym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego bywa nazywana „zielonym mięsem”.

spirulina-branding-blog Spirulina, czyli "zielone mięso" w proszku?

Za co cenimy spirulinę?

Mikroalga zawiera więcej chlorofilu niż inne rośliny, stąd jej unikalność. Oprócz tego, że posiada 8 egzogennych i 10 endogennych aminokwasów, to zawiera najwięcej beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych (DNA i RNA), z pośród wszystkich pokarmów zwierzęcych, jak i roślinnych. Ponadto zawiera kwas linolowy, kwas arachidonowy oraz witaminy z grupy B. Doskonałe źródło minerałów takich jak: żelazo, wapń, fosfor, cynk, miedź i selen.
Wszystkie te składniki zawarte w spirulinie tworzą wyjątkowe połączenie substancji cennych dla ludzkiego organizmu.

Spirulina dobra na wszystko?

Fitocyjanina, czyli niebieski barwnik znajdujący się w spirulinie, ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Spirulinę poleca się stosować osobom cierpiącym na anemię, ponieważ jej składniki pobudzają wytwarzanie czerwonych krwinek.

Spirulinę można kupić w postaci tabletek oraz w proszku. Dostępna w proszku wykorzystywana jest w produkcji kosmetyków, zwłaszcza maseczek do twarzy.

Jako suplement diety, można dodać ją np. do koktajlu bądź jogurtu. Doskonale sprawdza się w diecie wegetariańskiej, dostarcza bowiem maksymalne zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko. Alga pomoże osobom, które walczą z podjadaniem, ponieważ dzięki zawartości fenyloalaniny, wpływa na zmniejszenie uczucia głodu.

Uwaga! Szczególne środki ostrożności powinni zachować chorzy na fenyloketonurię, ze względu na nieprawidłową przemianę fenyloalaniny wchodzącej w skład algi. Nie mogą po nią sięgać osoby stosujące leki związane z regulacją krzepliwości krwi, ponieważ spirulina jest bogata w witaminę K. Kobiety w ciąży, dzieci i matki karmiące nie powinny spożywać spiruliny. Suplement ten należy przyjmować według zaleceń lekarza.

  • Słyszałam wiele o jej zbawiennych właściwościach, może pomogłaby mi zmniejszyć ilość wypijanej kawy 😉

    • admin

      Patrycjo jeśli chcesz zmniejszyć odrobinkę „łaknienie” na kawę, spróbuj zamienić ją guaraną. Działa dłużej, nie uzależnia, poprawia koncentrację i pamięć. Wnioski nasuwają się same 🙂 Polecam artykuł:

      http://blog.vivio.pl/guarana-naturalny-energetyk/