Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Ceny na artykuły spożywcze będą w najbliższym czasie spadać. Analitycy wskazują, że potanieje przede wszystkim nabiał (mleko i jajka) – w stosunku do końca ubiegłego roku nawet o połowę. Za co jeszcze zapłacimy mniej w sklepie? I czemu zawdzięczamy nagły spadek cen?

Obniżenie cen na okres wielkanocny

Spadek cen był widoczny już w okresie przedświątecznym. Indeks cen konsumpcyjnych w marcu 2018 r. wzrósł o 1,3% rok do roku w porównaniu do 1,4% z lutego. Ceny więc spadły. Jak wskazuje Główny Urząd Statystyczny odczyt inflacji jest na poziomie znacznie niższym od konsensusu rynkowego. W stosunku do lutego w marcu spadły ceny żywności, napojów bezalkoholowych i, co ciekawe, ceny paliw do prywatnych środków transportu (o ok. 0,9%). Specjaliści z banku BGŻ BNP Paribas, BZ WBK, Credit Agricole, PKO BP i Alir Banku wskazują w prognozie dla „Rzeczpospolitej”, że w ciągu najbliższych miesięcy mogą ulec zmianie głównie ceny mleka, zbóż, mięsa, jaj i cukru. Wiadomości są pozytywne: prawdopodobnie będą to odczuwalne obniżki.

Spadek cen jajek i mleka wiąże się z aferą z fipronilem w Europie Zachodniej i likwidacją farm. Dlatego w zeszłym roku polskie produkty odnowiły rekordowe podwyżki (także ze względu na wysoki eksport). Obecnie sytuacja wraca do normy, a ceny będą się stabilizować. Zajmie to jednak trochę czasu. Pod koniec czerwca mniej zapłacimy też za mleko.

 

Nabiał Spadają ceny żywności. Za co zapłacimy mniej w najbliższych miesiącach?

 

BIO produkty spożywcze – co z ich ceną?

Panujący trend na produkty BIO, które są standardowo droższe od konwencjonalnych, stawia pytanie: co z ich ceną? Obecnie konsumenci płacą za nie więcej, mając świadomość, że wynika to ze specyfiki ich produkcji. Co, jednak ciekawe, duży wpływ na ceny mają sami klienci, którzy „napędzają” je w związku z przekonaniem, że jakość wymaga większej ceny.

Rolnictwo ekologiczne pozbawione jest nawozów azotowych, pestycydów i często bazuje na pracy ludzkich rąk. W finale zbiory są niższe w porównaniu do upraw konwencjonalnych, co wpływa na ostateczną cenę. Różnice cenowe między produktami konwencjonalnymi a ekologicznymi w Polsce sięgają nawet 400 – 500%. Konsumenci wydają się jednak rozumieć, że jakość pociąga za sobą wyższą cenę. Obecnie nie znajdziemy prognoz, by żywność ekologiczna mogła stanieć. Można jednak kupować ją w miejscach, gdzie zapłacimy mniej.

Najwyższe ceny posiadają m.in. hipermarkety z wydzielonymi stoiskami w dużych miastach. Zdecydowanie lepiej kupować produkty EKO w sklepach np. w sklepie internetowych cosdlazdrowia.pl, gdzie można liczyć na promocje i oferty rabatowe dla stałych klientów.

W najbliższym czasie czeka nas obniżka cen nabiału. Taniej zapłacimy też za cukier, co wynika z uwolnienia rynku. Do IV kwartału 2017 r. na terenie Unii Europejskiej obowiązywały limity. Obecnie wzrasta produkcja buraków cukrowych, co powoduje, że ceny cukru mogą spaść nawet o 30%. Nie stanieje żywność naturalna, pochodzące z upraw ekologicznych. Konsumenci, dla których stanowi ona istotny element codziennej diety mogą, jednak korzystać z ofert sklepów, które oferują atrakcyjne ceny i rabaty.


Also published on Medium.