Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Sos z papryczką chili jest bogatym źródłem witamin A, C i E i witamin z grupy B.
Konsystencja i barwa sosu są uzależnione od składników, a ostrość wynika z ilości i rodzaju zastosowanych papryczek chili.

Sos z papryczką chili 

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
• 2 strąki czerwonej papryczki chili
• ½ szkl. wody
• ½ szkl. octu ryżowego
• 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
• ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka świeżego soku z cytryny
• ½ małej marchewki
• ½ łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli himalajskiej

chilii Sos z papryczką chili- zdrowy i smaczny!

Sposób przygotowania:
Strąki papryki umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć nasionka i drobno posiekać.
Marchewkę zetrzeć na tarce i grubych oczkach i wymieszać w miseczce z solą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć marchewkę i dobrze odcisnąć.
Do rondla z grubym dnem wlać wodę i ocet ryżowy. Dodać chili, czosnek, słodką paprykę i sól. Mieszać drewnianą łyżką przez kilkanaście sekund, a następnie zmniejszyć ogień.
Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż płyn w połowie odparuje i utworzy się syrop [Trwa to ok. 15 minut]. Zdjąć z ognia, dodać marchewkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Wskazówki:
• Sos podaje się na zimno, w małych miseczkach do maczania. Można go przechowywać w słoiku w lodówce, przez 2-3 dni.