DZISIAJ DZIEŃ DARMOWEJ DOSTAWY!!!
Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.  Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Soczewica zamiast mięsa w Spaghetti à la bolognese

lentil-red-lentil-Copy-Copy Soczewica zamiast mięsa w Spaghetti à la bolognese

Soczewica jest prawdziwą skarbnicą wielu składników odżywczych. To przede wszystkim doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Dostarcza także bardzo ważnego dla serca potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego.

Świetnym przykładem na kulinarne wykorzystanie tej rośliny strączkowej jest Spaghetti à la bolognese, w którym rolę mięsa przejmuje czerwona soczewica. W przeciwieństwie do większości roślin strączkowych, gotujemy ją szybko, ponieważ jej wnętrze jest stosunkowo miękkie i niewielkie. Należy pamiętać, że aby uniknąć straty białka, powinna być ona solona na 10 minut przed końcem gotowania.

Bolognese z soczewicy to smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu danie, bogate w białko i inne składniki odżywcze.

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju lub oliwy
  • 400g puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i czarny pieprz
  • makaron spaghetti
  • starty parmezan
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Soczewicę przepłucz i gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie.

Cebulę siekaj i lekko podsmaż w garnku (lub na głębokiej patelni) na oleju lub oliwie. Po kilku minutach dodaj drobno posiekany czosnek, smaż chwilę razem.

Posiekaj drobno pomidory. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory przyprawy, suszone oregano i bazylię, wędzoną paprykę, sól i pieprz.

Wszystko gotuj razem kilka minut, dodaj odcedzoną z wody, ugotowaną soczewicę, zamieszaj i podgrzewaj razem przez chwilę.

Sos nakładaj na ugotowany makaron. Gotowe danie posyp startym parmezanem i udekoruj natką pietruszki.

Smacznego!

vegan_lenil_resize_0-Copy Soczewica zamiast mięsa w Spaghetti à la bolognese

 

 

Sprawdź opinie o naszym sklepie