DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Soczewica – jako doskonały składnik jesiennych potraw!

Soczewica, podobnie jak inne warzywa strączkowe, stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale również cennych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wiedzieć, że niniejsze warzywo, oprócz zawartości niezbędnych składników odżywczych, charakteryzuje się również doskonałym smakiem, który możemy wykorzystać w naszej codziennej kuchni na wiele różnych sposobów.

Z tego artykułu dowiesz się
  • Jak przygotować aromatyczną pastę z soczewicy?
  • Jak przyrządzić pożywny pasztet z soczewicy?
  • Jak w prosty sposób przygotować rozgrzewające leczo z soczewicą?

lenses-2097626_1280-1024x768 Soczewica - jako doskonały składnik jesiennych potraw!

Jak przygotować aromatyczną pastę z soczewicy?

Pasta z soczewicy to doskonały dodatek do codziennych kanapek, jak i chrupiących warzyw. Dlatego też, zamiast kupować obfitujące w substancje chemiczne „smarowidła” na kanapki, już dziś przygotuj pełną zdrowia pastę z soczewicy w Twojej kuchni!

Jakich składników potrzebujesz?Sposób przygotowania:

Krok I: Namocz pestki słonecznika w letniej wodzie;

Krok II: Przepłucz pod strumieniem chłodnej wody, a następnie ugotuj soczewicę (około 15 minut) z odrobiną soli, tak aby odparowała z niej cała woda;

Krok III: Pokrój drobno suszone pomidory i dodaj je do ugotowanej soczewicy;

Krok IV: Następnie, dodaj namoczone pestki słonecznika, natkę pietruszki oraz 2 łyżki oleju rzepakowego;

Krok V: Zmiksuj całość przy pomocy blendera tak, aby powstała jednolita masa.

Jak przygotować pożywny pasztet z soczewicy?

Pasztet z soczewicy to idealna propozycja dla wszystkich miłośników kuchni wegetariańskiej. W okresie jesienno-zimowym warto przygotować go przy użyciu warzyw sezonowych.

Jakich składników potrzebujesz?
  • 2 szalotek (lub 1 cebuli czerwonej);
  • Około 50-70 ml oliwy z oliwek;
  • 130 g małych marchewek;
  • 30 g korzenia pietruszki;
  • 70 g selera;
  • 1 dużego buraka;
  • 1 dyni piżmowej (małej);
  • 100 g suszonej, zielonej soczewicy;
  • Około 70 g naturalnych płatków owsianych;
  • 300 ml wody;
  • Łyżki świeżej natki pietruszki;
  • Łyżki papryki słodkiej;
  • 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez prasę;
  • Szczypty pieprzu ziołowego.
Sposób przygotowania:

Krok I: Posiekaną szalotkę (lub cebulkę) zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek;

Krok II: Marchewkę, dynię, seler, buraka oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;

Krok III: Następnie zalej warzywa wodą, dodaj do nich opłukaną soczewicę i gotuj całość przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając;

Krok IV: Do ugotowanych warzyw z soczewicą dodaj płatki owsiane oraz wybrane przyprawy, a następnie zmiksuj całość na gładką masę;

Krok V: Wyłóż niewielką blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią otrzymaną masę;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pasztet przez około 50 minut.

Jak przygotować rozgrzewające leczo z soczewicą?

Chociaż sezon na leczo już się kończy, możesz przygotować je w nieco inny sposób, zastępując część świeżych warzyw soczewicą z puszki.

Jakich składników potrzebujesz?
  • 1 puszki pomidorów krojonych;
  • 1 puszki ciecierzycy;
  • 1 dużej papryki zielonej;
  • 1 cukinii;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • Szczypty papryki ostrej;
  • 1 łyżki papryki wędzonej;
  • 2 łyżek posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżki przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę i paprykę pokrój w cienkie paski, a cukinię w drobną kostkę, następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przyprawiając papryką wędzoną oraz ostrą;

Krok II: Przełóż usmażone składniki do średniej wielkości garnka i zalej je krojonymi pomidorami w puszcze;

Krok III: Do gotujących się na małym ogniu składników dodaj opłukaną soczewicę z puszki, a następnie łyżkę miodu oraz przecieru pomidorowego;

Krok IV: Gotuj całość przez około 15 minut na małym ogniu, a pod koniec dodaj posiekaną lub suszoną natkę pietruszki.

Podsumowanie

Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych, zarówno soczewica, jak i pozostałe rośliny strączkowe, powinny stanowić stały element naszej diety. Jeśli masz na to ochotę, już dziś wypróbuj jeden z powyższych przepisów!

Sprawdź opinie o naszym sklepie