Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Smaki dzieciństwa- kisiel truskawkowy. A jakie jest Twoje wspomnienie z dzieciństwa? :)

Z ziemniakami pieczonymi w ognisku, świeżymi truskawkami ze śmietaną, orzechami, zrywanymi prosto z leszczyny- różnie kojarzy nam się okres dzieciństwa. Trudno wymienić wszystkie smaki dzieciństwa, a każdy napewno ma swoje ulubione z ulubionych- domowe, bez chemicznych dodatków ze sklepu, robione mamy lub babcinymi rękami. I zdrowe…

Kuchnia to szczególne miejsce w domu, przywołujące pozytywne wspomnienia. To w nim zacieśniały się więzy rodzinne, spędzało się długie godziny na pieczeniu świątecznych ciast, przygotowywaniu sałatek. Współczesne czasy, szybkie tempo życia, a nawet moda powodują, że często sięgamy po gotowe dania z marketów i coraz mniej i rzadziej gotujemy. Dawne przepisy mamy i babci coraz rzadziej są wykorzystywane przez nasze współczesne panie domu. Czy to dobrze, czy źle?

Jedzenie z marketów jest nazywane „śmieciowym jedzeniem”. Dlaczego? Ponieważ zawiera duże ilości tłuszczu, soli, cukru i innych chemicznych substancji. Zazwyczaj jest ładnie zapakowane, ale praktycznie na tym kończą się jego zalety.
Lekarze i dietetycy wskazują, że organizm człowieka nie jest w stanie poradzić sobie z przetworzeniem dużej ilości cukrów, soli i sztucznych substancji, zawartych w gotowych produktach. Skutkuje to nadwagą, otyłością, problemami ze strony układu trawiennego, zwiększonym ciśnieniem krwi i innymi chorobami cywilizacyjnymi.

Obecnie coraz częściej przypominamy sobie domowego jedzenia, jak gotowali nasi rodzice, dziadkowie i jak bardzo nam to smakowało.Może nawet chcielibyśmy wrócić do takiego jedzenia. Ale czy da się- tak na szybko, na już?

truskawki-1 Smaki dzieciństwa- kisiel truskawkowy.  A jakie jest Twoje wspomnienie z dzieciństwa? :)  Trudno zrobić rewolucję w swojej kuchni i w ciągu jednego dnia zacząć jeść inaczej. Ale drobne wybory dnia codziennego mogą spowodować wiele pozytywnych zmian. Na początek warto zwrócić uwagę na to, co wkładamy do koszyka w sklepie i czy absolutnie wszystko jest nam potrzebne. Może nie? A może warto dołożyć coś zdrowego? Zamiast np. mało wartościowych a tuczących słodyczy?

Za chwilę wakacje. I wiele osób przypomni sobie jak kiedyś je spędzało- może bardziej niż teraz w zgodzie z naturą, jedząc zdrowiej, smaczniej, „domowiej”, inaczej…
Wracając do smaków dzieciństwa można przygotować np. domowy kisiel z truskawek. Przepis poniżej 🙂

Domowy kisiel truskawkowy

Składniki na 2 porcje:
– 200 g świeżych truskawek (poza sezonem można wykorzystać rozmrożone truskawki)
– 100 ml wody + trochę do rozrobienia mąki
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżeczki cukru
– odrobina cukru wanilinowego lub świeżej wanilii

Truskawki odszypułkować, umyć, rozgnieść widelcem. Przełożyć do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i cukier wanilinowy (lub wanilię). Zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niedużej ilości zimnej wody, wlać do truskawek. Mieszać i gotować, aż zgęstnieje.
Można jeść ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!

A jakie jest Twoje ulubione z ulubionych dań z dzieciństwa? 🙂

print