Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Chociaż w 100 g miodu malinowego znajduje się ponad 300 kcal, warto po niego sięgnąć. Zobacz dlaczego! 

Miód malinowy jest bardzo wartościowym miodem, który powstaje w czasie kwitnięcia krzewu maliny. Ma złocisty kolor, który znacząco jaśnienie po skrystalizowaniu – staje się wówczas mleczno-biały. Ten rodzaj miodu cechuje to, że ulega szybko procesowi krystalizacji.

Skład i lecznicze właściwości

Miód w przeważającej części składa się z węglowodanów – ok. 34 z glukozy i 39 z fruktozy.

Dodatkowo miód malinowy zawiera szereg kwasów organicznych m.in. kwas jabłkowy i cytrynowy.

Olejki eteryczne – w skład miodu malinowego wchodzi mnóstwo substancji aromatycznych, dzięki czemu ma on specyficzny smak i zapach.

Enzymymiód malinowy zawiera wiele enzymów, pochodzących ze śliny pszczół, które mają bardzo cenne właściwości (przykładowo inwertaza przyczynia się do rozpadu sacharozy na glukozę).

Mikroelementymiód malinowy jest bogaty w potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo i wiele innych cennych składników.

miód Kilka słów o właściwościach miodu malinowego

Glukoza i fruktozacukry te wzmacniają organizm, ponieważ są zamieniane na energię.

Acetylocholina – obniża ciśnienie krwi i usprawnia układ krążenia.

Cholina – chroni wątrobę i pobudza wydzielanie żółci.

Jony metali – pobudzają produkcję czerwonych krwinek.

Nadtlenek wodoru – ma działanie antybakteryjne.