Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Sernik wielkanocny, czyli przepis na tradycyjne ciasto!

Sernik wielkanocny to jedno z tradycyjnych ciast świątecznych. Króluje na wielu polskich stołach obok baby, makowca i mazurka.  Pyszny wypiek z masy serowej, z dodatkiem rozmaitych bakalii to sprawdzony przepis na udany deser.

Zwyczaj dodawania bakalii do wypieków przyrządzanych z okazji Wielkanocy dotarł do Polski z Turcji, gdzie te słodkie dodatki są bardzo popularne. Dziś nie wyobrażamy sobie kuchni bez tego cennego składnika.

SERNIK WIELKANOCNY Z RODZYNKAMI

Czas przygotowania – 90 min, składniki wystarczą na ok. 8 porcji, zalecana forma o średnicy 26 cm

Składniki na masę serową

  • 1 kg tłustego twarogu (zmielonego dwa razy)
  • 125 g masła
  • 270 g cukru
  • 10 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy do ciast
  • 150 g namoczonych rodzynek
  • drobno pokruszone biszkopty do podsypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania

Żółtka jajek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka odstawiamy do lodówki. Do masy z żółtkami dodajemy miękkie masło i twaróg, cały czas mieszając. Przesiewamy do niej mąkę ziemniaczaną, następnie dodajemy olejek i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą serową aż składniki dobrze się połączą. Rodzynki namoczone w wodzie obtaczamy w mące i wsypujemy do sernika.

Formę smarujemy roztopionym masłem i posypujemy biszkoptami. Wylewamy masę serową i pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (bez termoobiegu). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.

swiateczny-sernik-1 Sernik wielkanocny, czyli przepis na tradycyjne ciasto!

print