Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl
tea-314671_640-Copy Rozgrzewające przyprawy korzenne na jesienne chłody

Gdy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, dużo chętniej sięgamy po korzenne, smaki i aromaty, które sprawiają, że szybko robi nam się ciepło i przyjemnie. Aromatyczne przyprawy korzenne nie tylko dodają smaku potrawom i ciastom, ale i pomogą się rozgrzać w chłodny dzień. Które z nich najlepiej stosować, aby chłodne jesienne dni były bardziej znośne?
Cynamon, imbir, goździki, kardamon to rozgrzewające przyprawy korzenne. Można dodawać je nie tylko do potraw, ale do wszystkich napojów. Gdy na zewnątrz ziąb i plucha, zadbaj o to, by na Twoich kuchennych półkach nie zabrakło tych przypraw!
 

Cynamon

photodune-1338507-cup-of-coffee-with-tubes-of-cinnamon-m-Copy Rozgrzewające przyprawy korzenne na jesienne chłody

Jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Uzyskuje się go z kory drzew wiecznie zielonych występujących w Azji. Możemy go spotkać w dwóch postaciach: sproszkowanej lub jako kawałki zwiniętej kory.
Jest dość powszechnie stosowany. Bardzo popularnym duetem jest cynamon i jabłko, dlatego ciepły, korzenny zapach cynamonu, często kojarzy się nam z domową szarlotką.

Ponadto, oprócz wspaniałego aromatu i smaku cynamon posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę:

  • ma działanie działanie rozgrzewające,
  • działa przeciwbakteryjne oraz pomaga w walce z infekcjami drożdżowymi,
  • skuteczny w zwalczaniu przeziębienia
  • wykazuje działanie antyoksydacynje
  • zmniejsza bolesność w stawach
  • obniża poziom „złego” cholesterolu
  • polecany dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi
  • rozpylony olejek z cynamonu poprawia pamięć i zdolność uczenia się,
  • poprawia stan skóry – stosowany zewnętrznie pomaga w leczeniu trądziku i wyprysków oraz rozjaśnia cerę

Do czego go dodawać?
Cynamon świetnie podkreśla smak deserów i wypieków (np. szarlotka). Można dodawać go również do herbaty, kawy, grzanego piwa czy wina.
 

Imbir

ginger_tea-Copy Rozgrzewające przyprawy korzenne na jesienne chłody

To bardzo wszechstronna przyprawa korzenna, związana głównie z kuchnią azjatycką. Posiada wyraźnie ostry, a jednocześnie przyjemnie cytrynowy i orzeźwiający smak i słodkawo-świeży aromat.
Jak działa imbir?

  • rozgrzewa wyziębiony organizm,
  • poprawia krążenie,
  • wzmacnia odporność,
  • wspomaga leczenie, gdy już dopadła nas infekcja,
  • jest pomocny przy problemach trawiennych,
    bezsenności,
  • posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Łagodzi bóle głowy, menstruacyjne i gardła,
  • hamuje mdłości i działa przeciwwymiotnie,
  • zwiększa również ukrwienie mózgu, co poprawia pamięć i koncentrację.

Do czego go dodawać?
Dobrze jest dodać go czasem do herbaty – doskonale wzbogaci jej smak i aromat. Taki napój (zwłaszcza podany z miodem), ma nie tylko przyjemny smak, ale także wykazuje rozgrzewające właściwości i poprawia krążenie. Ponadto imbir pasuje zarówno do potraw słodkich jak desery i ciastka (np. pierniki), jak i pikantnych np. jesiennych zup, czy dań mięsnych. Zbyt duża ilość imbiru może jednak nieodwracalnie zepsuć smak dania, dlatego należy dodawać go małymi porcjami. Korzeń imbiru to również naturalna „guma do żucia” – wspaniale odświeża oddech, pozostawiając przyjemny zapach.

Goździki

orange-791113_640-Copy Rozgrzewające przyprawy korzenne na jesienne chłody

To nierozwinięte, wysuszone pąki kwiatów z drzewa goździkowego. Mają bardzo ostry smak i intensywny zapach (dzięki olejkom eterycznym, gdzie główne znaczenie ma eugenol). Goździki używane są często jako składnik wielu jesiennych i zimowych dań, dlatego kojarzą nam się z przyjemnymi, domowymi aromatami i smakami z dzieciństwa.
Oprócz walorów rozgrzewających, goździki znane z innych swoich właściwości:

  • wykazują działanie przeciwbólowe i antyseptyczne,
  • przypisuje się im działanie antynowotworowe,
  • mają zdolności przeciwnowotworowe, ze względu na to, że eugenol jest silnym antyoksydantem,
  • olejek goździkowy działa jak środek przeciwbólowy, głównie przy bolących dziąsłach czy zębach. Jako środek antyseptyczny przyspiesza gojenie. Goździkowy olejek eteryczny rozgrzewa skórę w miejscu wcierania, podnosi ciepłotę ciała.
  • goździki poprawiają perystaltykę jelit, oraz zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, poprawiając trawienie
  • rozgryzienie kilku goździków skutecznie niweluje zapachach czosnku z ust!

Do czego je dodawać?
Goździki często dodawane są np. do grzańca czy kompotów. Pasują również do słodkich deserów, ciast, likierów oraz do pikantnych potraw, jak pasztety, duszone mięsa, (szczególnie wieprzowina dziczyzna) oraz owoców.
 

Kardamon

cardamom-podpravka-photo12-Copy Rozgrzewające przyprawy korzenne na jesienne chłody

Należy do przypraw z rodziny imbirowatych. Jego nasiona charakteryzują się mocnym, delikatnie cytrynowo-imbirowym zapachem i ostrym smakiem.

  • ponieważ poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie białek, bierze udział we wspomaganiu odchudzania.
  • ma on dużo zastosowań w czasie leczenia przeziębienia. Łagodzi kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia w trakcie zapalenia oskrzeli
    pomaga przy niestrawności, Obecnie dodaje się go do leków regulujących łaknienie i pracę przewodu pokarmowego. Kardamon dodatkowo łagodzi smak lekarstwa.
  • jak poprzednie przyprawy również odświeża oddech.

Do czego go dodawać?
Aromat tej przyprawy wspaniale komponuje się ze smakiem kawy, mleka, czekolady, serków oraz różnych słodkich deserów.

shutterstock_139269752-Copy Rozgrzewające przyprawy korzenne na jesienne chłody