Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Dynia – smaczna i zdrowa
Dynia to nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odżywcze warzywo. Zawiera witaminy i przeciwutleniacze.
Istnieje ponad 45 odmian dyni, o różnych kolorach, w tym: pomarańczowym, zielonym, białym i brązowym. W ostatnim czasie popularnością cieszy się dynia hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki tak, jak innych dyni.

Dynia pochodzi z Ameryki, gdzie była uprawiana przez plemiona indiańskie. Jedzono jej miąższ, a ze skorup wytwarzano przedmioty codziennego użytku. Do Europy przywieźli je hiszpańscy żeglarze. Dziś dynia, pomimo swoich zalet, nie jest doceniana w polskiej kuchni.

dynia Rozgrzewająca zupa dyniowa z pestkami dyni.  Jak ją przygotować?

A Ty? Używasz w swojej kuchni dynię? Jeśli tak, napisz w komentarzu do czego ją wykorzystujesz. Jeśli nie, wypróbuj przepis na zupę dyniową z pestkami dyni.

Zupa dyniowa z pestkami dyni

Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu (ok. 8 cm)
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 pomidor
500 g upieczonej dyni
500 ml rosołu
4 łyżki mielonych migdałów
Sól i pieprz do smaku
Do podania: pestki dyni i olej z pestek dyni

Do garnka włożyć pokrojony w plasterki czosnek i listki rozmarynu. Podsmażyć. Dodać kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany, pokrojony w kostki pomidor. Smażyć ok. 1 – 2 minuty. Dodać dynię i podgrzać.
Wlać bulion, dodać mielone orzechy i zagotować. Gotować ok. 5 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić pieprzem i solą. Podawać z pestkami dyni przyrumienionymi na patelni i z olejem z pestek dyni.

Smacznego!