Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Rooibos – nie zawiera kofeiny, dzięki czemu poleca się tą herbatkę dzieciom i kobietom w ciąży. Posiada sporą ilość witaminy C, soli mineralnych i protein. Jest bogata w przeciwutleniacze, czyli substancje, które likwidują wolne rodniki z organizmu. Napar bardzo nietypowy, ma charakterystyczny mahoniowy kolor i w smaku wyraźnie wyczuwa się cytrynę, natomiast po dodaniu karmelizowanego cukru ma posmak miodu. Nie ma posmaku goryczki. Napój idealny zarówno na gorąco – działa rozgrzewająco, jak i na zimno – orzeźwia.

rooibos Rooibos - herbata doskonała!

Rooibos oznacza “Czerwony Krzew” rosnący tylko w jednym miejscu na świecie, a mianowicie w Republice Południowej Afryki. Zielone liście czerwonokrzewu przypominają igły i po ich ścięciu wysychają na słońcu, dzięki czemu nabierają pięknego mahoniowego koloru.

Właściwości herbatki rooibos

Rooibos jest bogaty w polifenole, z których wiele jest bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które likwidują wolne rodniki w organizmie, zanim te, zdążą uszkodzić zdrowe komórki organizmu.

W składzie herbatki z czerwonokrzewu znajduje się fluor, który chroni zęby przed próchnicą. Fluor osadza się na zębach tworząc pewnego rodzaju niewidzialny pancerz chroniący przez przedostaniem się bakterii. Nie pozostawia brzydkiego nalotu na zębach.

Rooibos zawiera cynk, który jak powszechnie wiadomo posiada właściwości odkażające i regenerujące, dzięki czemu może pomóc na krostki, uczulenie, swędzenie czy trądzik. W tym celu poleca się picie 2-3 filiżanek rooibosa dziennie, ale można również bezpośrednio przyłożyć na chorobowo zmienione miejsce.

Rooibos zawiera potas, żelazo, magnez, wapń, miedź i mangan. Jest doskonałą alternatywą na sezon zimowy, ponieważ jesteśmy nie tylko narażeni na kontakt z wirusami i bakteriami ale również częściej cierpimy z powodu niedoborów składników mineralnych.

 Przygotowanie i stosowanie

Rooibos powinno zaparzać się około 5 minut. Można ją podgrzewać kilkakrotnie, ponieważ nie zmienia to jej smaku. Rooibos jest z natury dość słodki, więc nie wymaga dosładzania. Rooibos sprawdza się także w kuchni – wykorzystywana jest do zup, sosów, sałatek, dań rybnych i mięsnych oraz sałatek.

 

ROOIBOS-NATURALNY Rooibos - herbata doskonała!