Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Oleje to produkty, których używamy w kuchni na co dzień do przyrządzania potraw i smażenia. Ich obecność w diecie człowieka jest kluczowa, ponieważ dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i innych wartości odżywczych. NNKT to pożyteczne tłuszcze, które oddziałują korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego, serca i wielu innych procesów zachodzących w ludzkim organizmie.

Na przestrzeni ostatnich lat można zauważyć, że stale wzrasta spożycie zdrowych tłuszczów roślinnych, tłoczonych na zimno, co ma związek ze zwiększoną świadomością zdrowego odżywiania. Oleje nierafinowane są szczególnie bogate w związki o charakterze przeciwutleniającym. W Polsce najpopularniejszymi tego typu olejami do niedawna był olej rzepakowy i lniany, choć teraz, kiedy zdrowa żywność jest powszechni dostępna, chętniej używamy w kuchni także importowanych towarów np. oleju kokosowego, czy oleju z nasion chia. Jak więc wybrać najlepszy olej spośród tylu możliwości?

Wszystko zależy od naszych potrzeb, tego czy poszukujemy produktu do smażenia, czy też będziemy używać go na zimno, czy nie mamy żadnych przeciwwskazań związanych ze stanem zdrowia, a w końcu tego, jakich składników chcemy dostarczyć sobie stosując dany olej.

oleje-roslinne TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!

Zalety roślinnych olejów tłoczonych na zimno

Tłoczenie na zimno oraz sposób przechowywania pozwala zachować w olejach cenne substancje towarzyszące lipidom. O ich jakości decyduje sposób przechowywania, temperatura, dostęp tlenu, światła czy rodzaj opakowania.

Roślinne oleje nierafinowane produkuje się z owoców oraz nasion roślin oleistych, w których zawartość tłuszczu przekracza 15%. Spośród najpopularniejszych warto wymienić oleje pozyskiwane z:

  • nasion np. lnu, rzepaku, rokitnika
  • pestek np. dyni, winogron
  • owoców np. oliwek
  • orzechów i ich części np. kokosowy, z orzechów laskowych

Sposób tłoczenia na zimno to naturalna metoda wykorzystywana od wieków. Jednak na jakość oleju nierafinowanego ma również wpływ szereg innych czynników, takich jak magazynowanie surowca, zbiór, suszenie itp.

OLEJE: RANKING TOP 5 OLEJÓW ROŚLINNYCH

OLEJ RZEPAKOWY

Olej rzepakowy zawiera szczególnie dużo witaminy E i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji: 20% kwasu linolowego oraz 9% kwasu linolenowego. Uznaje się, że po rybach morskich to jedno z lepszych źródłem tego ostatniego z kwasów tłuszczowych. Wspomniana proporcja w oleju rzepakowym jest bardzo korzystna i pożądana w dobrze skomponowanej diecie. Dostarczanie wraz z pożywieniem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym jest wskazane u osób cierpiących na problemy z odpornością.

Olej rzepakowy jest uniwersalny, ponieważ można stosować go zarówno na zimno, jak i do smażenia.

WYKORZYSTANIE

Olej rzepakowy można z powodzeniem dodawać do dań na zimno – sałatek, sosów, dressingów. Można urozmaicać nim wypieki i stosować do krótkiego smażenia.

OLEJ LNIANY

Dietetycy często polecają spożywać olej lniany osobom z zaburzoną przemianą tłuszczów, czy też zmagającym się ze zmianami miażdżycowymi.

Olej lniany jest bardzo cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu α-linolenowego (ALA), który stanowi aż ponad połowę jego składu. Kwas ten należy do rodziny Omega-3 i jest ważnym składnikiem w profilaktyce chorób serca. Ta grupa kwasów tłuszczowych oddziałuje na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i dlatego są korzystne dla serca. Pobudzają do działania także układ odpornościowy.

Wymaga specjalnego przechowywania z uwagi na możliwość utlenienia tłuszczy i utraty cennych wartości odżywczych produktu, a także powstawania związków, które mogą szkodzić.

Olej lniany powinien być przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Wystawienie go na działanie promieni słonecznych lub podgrzewanie prowadzi do obniżenia jego trwałości.

WYKORZYSTANIE

Nie nadaje się do smażenia, jest za to idealny do sałatek, past i twarożków, czyli do stosowania na zimno. Wysoka temperatura uszkadza kwasy Omega. Powinien być przechowywany w ciemnych, szklanych butelkach. Posiada szerokie zastosowanie – dodaje się go do sałatek, surówek oraz rozmaitych potraw na zimno.

Przepisy z olejem lnianym znajdziesz tutaj.

OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY

Nierafinowane oleje kokosowe są tłoczone na zimno, a to oznacza że zachowują swoje naturalne walory odżywcze oraz delikatny, przyjemny smak i zapach kokosa. Zazwyczaj oleje, które są bezzapachowe były poddawane rafinacji w bardzo wysokich temperaturach.

Olej nierafinowany z kokosa nadaje się świetnie do smażenia potraw, ponieważ jego temperatura dymienia wynosi około 177 stopni C.

Jest kremowy, biały o gładkiej konsystencji, w stanie stałym poniżej 25 stopni C, staje się ciekły, kiedy temperatura wzrasta.

Olej kokosowy składa się głównie z nasyconych tłuszczów oraz zawiera kwas oleinowy, co sprawia, że posiada dużą stabilność oksydacyjną.

olej-kokosowy-1024x470 TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!

Skład oleju, w którym w większości znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, powszechnie uznawane za szkodliwe, przez długo wzbudzał kontrowersje dzielił na zwolenników i zagorzałych wrogów swoich konsumentów.  Jednak kwasy występujące w oleju kokosowym nie są tożsame z tymi spotykanymi w innych tłuszczach, dlatego mają też inny wpływ na ludzki organizm. Kwas tłuszczowy, w zależności od swojego rozmiaru i długości łańcucha, jest w organizmie inaczej przetwarzany i wykorzystywany.

Kwasy, których źródłem jest olej kokosowy są średniołańcuchowe, a to oznacza, że nie szkodzą człowiekowi. Przykładowo kwas laurynowy, jaki znajdziemy w oleju kokosowym posiada działanie antybakteryjne i wpiera odporność. Zawiera on 12 atomów węgla. Ten rodzaj tłuszczów nie przyczynia się do stłuszczania wątroby.

Koniecznie obejrzyj również film o zaletach oleju kokosowego.

WYKORZYSTANIE

Jako środek spożywczy olej kokosowy, z uwagi na stałą postać nadaje się do smarowania pieczywa zamiast masła lub margaryny. Jest też używany do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.
Na bazie oleju koksowego można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. Może być dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.

Tutaj znajdziesz kulinarne inspiracje, które pomogą Ci dobrze wykorzystać olej kokosowy – zobacz. 

OLEJ Z PESTEK DYNI

Z produkcji oleju z pestek dyni słynie Styria – region w Austrii. Uprawa dyni na tamtych terenach znana jest od lat. Olej ten posiada charakterystyczną, ciemną barwę i lekko orzechowy posmak.

Analizując skład oleju tłoczonego z pestek dyni zauważymy, że zawiera on sporo kwasu linolowego i oleinowego (razem ok.70 – 80 %), a także kwas palmitynowy (10 – 25 %), inne kwasy tłuszczowe (2 %).

Warto zauważyć, że tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych NNKT. Wartości odżywcze po wytłoczeniu pozostają zachowane, ponieważ jest to rodzaj oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno.

Olej z pestek dyni jest źródłem witaminy: E, B1, B2, B6, A, C i D. Zawiera także spore  ilości fitosteroli, selenu, potasu i cynku.

Stanowi świetny dodatek do dań wegańskich i wegetariańskich.

WYKORZYSTANIE

Olej z pestek dyni pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Wykorzystuje się go jako sos sałatkowy, czy deserowy np. do lodów. Bardzo dobrze komponuje się z pastami, hummusem i tahini. Można maścić nim kaszę gryczaną, ryż i ziemniaki.

Olej z pestek dyni kupisz np. tutaj.

olej-z-pestek-dyni TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!

OLEJ Z CZARNUSZKI

W wyniku mielenia, a następnie tłoczenie na zimno nasion uzyskuje się z czarnuszki olej z bardzo wysoką, bo ponad 80%, zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

To niezbędne składniki potrzebne do wytwarzania prostaglandyn, czyli substancji podobnych do hormonów, które odpowiadają m.in. za powstawanie komórek.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają również korzystny wpływ na system immunologiczny, wspierają go w okresie rekonwalescencji.

Organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego tak istotne jest, aby dostarczać je wraz z pożywieniem.

W czarnuszce  znajdują się nie tylko ważne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ale dodatkowo również mnóstwo olejków eterycznych, które mogą wpływać na poprawę samopoczucia.

WYKORZYSTANIE

Olej z czarnuszki jest przeznaczony do stosowania na zimno. To sprawdzony dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu albo do smarowania pieczywa. W smaku jest lekko gorzki i posiada mocny zapach korzenny.

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem oleju z czarnuszki (tutaj).

Wszystkie opisane oleje możesz kupić w sklepie www.cosdlazdrowia.pl

ŹRÓDŁA:

  • Kwieciński, Zastosowanie czarnego kminku (czarnuszka siewna) w świetle nowoczesnej farmakoterapii
  • OBIEDZIŃSKA, B. WASZKIEWICZ-ROBAK, OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO JAKO ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012
  • Camilla v. saulsbury, Kokosowa kuchnia. Kompletna książka kucharska
  • Jessa, K. Hozyasz, Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria polska, 2015
  • A. Kuźnik, Fenomen wśród kwasów nasyconych


Also published on Medium.