Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Quinoa, to nic innego jak komosa ryżowa. W tradycyjnej chińskiej medycynie wykorzystuje się rozgrzewające właściwości komosy. Świetnie sprawdzi się ona, jako składnik zimowego posiłku, rozgrzewając narażony na wychłodzenie organizm.

Można wyróżnić kilka rodzajów komosy. Quinoa biała posiada delikatny smak, a w czasie gotowania znacznie pęcznieje. Po ugotowaniu ziarenka białej komosy stają się przezroczyste i posiadają charakterystyczne ogonki. Bardzo dobrze komponują się z duszonymi i pieczonymi warzywami, daniami z sosami oraz z zupami.

Czerwona i czarna odmiana quinoa nie pęcznieje pod wpływem gotowania, jednocześnie pozostaje twarda i chrupka. Ziarna te można dodawać do sałatek, zup i surówek.

Bez względu na rodzaj komosa ryżowa dobrze współgra zarówno z deserami, daniami na słodko, jak i wytrawnymi.

Właściwości komosy ryżowej – komo polecana jest quinoa?

  • zawiera lizynę, związek zaliczany do egzogennych aminokwasów, który jest niezbędny do regeneracji komórek ludzkiego ciała
  • jest produktem bezglutenowym, dlatego mogą sięgać po nią osoby chorujące na celiakię lub alergie na gluten
  • ma niski indeks glikemiczny i wiadomość ta szczególnie powinna zainteresować osoby chorujące na cukrzycę albo odchudzające się (po spożyciu komosy poziom cukru nie podnosi się gwałtownie)
  • jest źródłem żelaza, miedzi, magnezu, fosforu
  • zawiera naturalne witaminy z grupy B (istotne dla wsparcia układu nerwowego i krwionośnego)
  • jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, które zwalczają wolne rodniki
  • jest źródłem witaminy E, która jest silnym antyoksydantem
  • zawiera wartościowy błonnik, który pomaga przeciwdziałać zaparciom
  • posiada spore ilości białka, dlatego idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją laktozy

komosa Quinoa – co musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po komosę ryżową?

Rozgrzewająca sałatka z komosą ryżową – wypróbuj przepis

 Składniki (na 4 porcje)

2 szklanki białej komosy ryżowej ViVio
1 pietruszka
1 marchewka
1 kwaśne jabłko
2 średniej wielkości buraczki
1 szklanka orzechów laskowych ViVio (posiekanych i prażonych)
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki oleju

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka prażonego na patelni kminku
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ziarna komosy ryżowej zalewamy litrem słonej wody i gotujemy ok. 20 min na małym ogniu (aż komosa wchłonie wodę i zmięknie).

Pietruszkę, marchew i buraczki czyścimy (ewentualnie obieramy), nacieramy olejem i układamy na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem. Warzywa pieczemy 20 min.

Jabłko kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Kiedy komosa się ugotuje przesypujemy ją do miski i mieszamy, następnie czekamy do ostudzenia.

Warzywa kroimy na cienkie paseczki, dodajemy je do komosy wraz z orzechami, jabłkiem, natką pietruszki i sosem. Dokładnie mieszamy.