info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Jak przygotować zdrową i lekką kolację?

Kolacja to jeden z trzech najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia powinniśmy spożywać ją nie później niż na 2-3 godziny przed planowanym snem. Niemniej jednak, po dniu pełnym obowiązków większość z nas nie ma siły i ochoty na przyrządzenie pełnej zdrowia kolacji. Czas to zmienić! W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór prostych przepisów na smaczne dania, które idealnie sprawdzą się w roli kolacji. Jak ugotować smaczną zupę ze szpinaku? I czy kasza perłowa z warzywami może być smaczna? Odpowiedzi na te pytania oraz garść inspiracji kulinarnych znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić smaczną sałatkę warzywną;
  • Jak ugotować szybką zupę-krem ze szpinaku;
  • Jak przygotować kaszę perłową z warzywami;
  • Jak przyrządzić soczystą sałatkę z kurczakiem;
  • Jak przygotować chrupiące placuszki warzywne.

salad-2228890_1920-1024x683 Jak przygotować zdrową i lekką kolację?

Jak przyrządzić smaczną sałatkę warzywną?

Składniki (1 porcja):
  • Garść rukoli;
  • 2 garści sałaty lodowej;
  • 30g sera feta;
  • Garść pomidorków koktajlowych;
  • Łyżka kukurydzy konserwowej;
  • ¼ czerwonej cebuli;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • ½ łyżeczki miodu;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki.
Sposób przygotowania:

Krok I: Obie sałaty dokładnie opłucz i osusz, a następnie przełóż je do miski;

Krok II: Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół;

Krok III: Cebulę posiekaj w cienkie pióra;

Krok IV: Kukurydzę opłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody;

Krok V: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: miód, ostrą paprykę oraz sok z limonki;

Krok VI: Połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie rozkrusz na sałatce ser feta i gotowe.

Jak ugotować szybką zupę-krem ze szpinaku?

Składniki (4 porcje):
  • 500g szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula dymka;
  • 4 małe ziemniaki (najlepiej wczesne);
  • 700ml wywaru warzywnego lub wody;
  • Szczypta tartej gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżka jogurtu greckiego;
  • 1 łyżeczka czarnuszki;
  • Garść pestek dyni;
  • Szczypta soli;
  • 2 szczypty pieprzu;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie opłucz i osusz liście szpinaku, a następnie posiekaj je drobno i ponownie opłucz na sitku;

Krok II: Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę;

Krok III: Rozgrzej oliwę na dnie grubego garnka i podsmaż na niej cebulkę wraz z czosnkiem, a kiedy się zarumienią, dodaj do garnka pokrojone drobno ziemniaki;

Krok IV: Duś składniki na patelni przez około 2-3 minuty, a następnie dodaj do nich szpinak;

Krok V: Po upływie 2-3 minut dodaj do składników wywar warzywny. Gotuj całość przez około 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie;

Krok VI: Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem, a następnie przypraw;

Krok VII: Podawaj zupę z odrobiną pestek słonecznika, czarnuszką oraz jogurtem greckim.

Jak przygotować kaszę perłową z warzywami?

Składniki (3 porcje):
  • 100g kaszy jęczmiennej (perłowej);
  • 1 duża marchew;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 mała cukinia;
  • ½ cebuli czerwonej;
  • 3 łyżki groszku konserwowego;
  • Łyżka oleju;
  • Szklanka bulionu warzywnego,
  • Łyżeczka curry;
  • Szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:

Krok I: Wszystkie warzywa dokładnie umyj;

Krok II: Marchew obierz ze skórki i pokrój w plasterki, paprykę w paski, cebulę w pióra, a cukinię w półksiężyce;

Krok III: Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na niej marchewkę wraz z cebulą;

Krok IV: Do składników na patelni dodaj kaszę, cukinię oraz paprykę. Zalej całość bulionem warzywnym;

Krok V: Gotuj całość na patelni przez około 10-12 minut, aż warzywa i kasza staną się miękkie;

Krok VI: Przed końcem gotowania dodaj do składników groszek oraz przyprawy i gotowe.

Jak przyrządzić soczystą sałatkę z kurczakiem?

Składniki (2 porcje):
  • 3 garści sałaty lodowej;
  • 100 gramów pieczonej piersi kurczaka;
  • 1 ogórek zielony;
  • 3 łyżki świeżo-posiekanego szczypiorku;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • Szczypta mielonego czosnku;
  • ½ łyżeczki miodu;
  • 1 łyżka świeżo-posiekanego kopru.
Sposób przygotowania:

Krok I: Liście sałaty dokładnie opłucz, a następnie osusz i rozłóż na talerzu;

Krok II: Ogórka dokładnie umyj i pokrój w plastry;

Krok III: Upieczoną pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry i układaj naprzemiennie z ogórkiem na liściach sałaty;

Krok IV: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, czosnek oraz miód;

Krok V: Przygotowanym sosem polej sałatkę;

Krok VI: Całość posyp szczypiorkiem.

Jak przygotować chrupiące placuszki warzywne?

Składniki (5 porcji):
  • 1 kilogram wczesnych ziemniaków;
  • 800g cukinii;
  • 300g marchwi;
  • 2 jajka;
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • ½ łyżeczki kurkumy;
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki;
  • Szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:

Krok I: Warzywa dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach;

Krok II: Potarte składniki przełóż do miski i przypraw je;

Krok III: Do składników w misce dodaj jajka i dokładnie wymieszaj całość;

Krok IV: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek;

Krok V: Przy pomocy łyżki uformuj placuszki na blaszce;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do 220oC i piecz w nim placuszki przez 15 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej strony.

Podsumowanie

Warzywa to doskonała podstawa do przyrządzenia pełnej zdrowia kolacji. Są one nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim pełne wartościowych witamin i minerałów. Dlatego też, powinny gościć na Twoim stole bez względu na porę roku. Życzymy smacznego!

Sprawdź opinie o naszym sklepie