Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jak przygotować swój organizm do zimy? Poznaj najgorętsze przyprawy sezonu!

Kiedy temperatury spadają a organizm narażony jest na wychłodzenie powinniśmy wprowadzić do swojej kuchni więcej rozgrzewających przypraw. Na pewno do tego rodzaju zaliczymy imbir, cynamon, chili, kurkumę i wiele innych, które wykazują rozmaite właściwości wzmacniające organizm.

1. Imbir, to popularny arabski afrodyzjak… W jego smaku dominuje lekko piekąca nuta, z cytrynowym akcentem. Przyprawy tej używa się do wielu dań i jako dodatek do herbaty w formie plasterków kłączy. Dawni medycy na Wschodzie uznawali imbir za środek napotny, rozgrzewający, pomocny w walce z przeziębieniem. Dziś wiadomo już, że w składzie imbiru znajduje się cenna witamina C i E oraz lecytyna i niacyna.

2. Kurkuma jest rodzimą przyprawą kuchni azjatyckiej. Łączy w sobie gorzki i pikantny smak oraz mnóstwo olejków eterycznych. Posiada charakterystyczną żółtą barwę, przez co niegdyś wykorzystywano ją do farbowania. Kurkuma jest dość mocną przyprawą, którą należy dodawać już pod koniec przyrządzania danej potrawy. Jest składnikiem popularnej mieszanki curry. W skład ziela i korzenia kurkumy wchodzą sole mineralne np. żelazo, magnez oraz tłuszcze, proteiny, błonnik, skrobia i olejki eteryczne. Dzięki temu przyprawa ta posiada właściwości rozgrzewające, pobudzające apetyt i wspomagające trawienie.

3. Cynamon, to znana od bardzo dawna przyprawa. W czasach starożytnych używano jej do mumifikacji zwłok… Na szczęście dziś znajduje nieco inne zastosowanie. Cynamon otrzymuje się z kory cynamonowca, która posiada drogocenny pod względem składników olejek.
Cynamon to źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Często wchodzi w skład mieszanki stosowanej na bóle stawów. Jego skład chemiczny wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne – cynamon jest np. dodawany do potraw, by przedłużyć ich termin ważności (jest naturalnym konserwantem). Oprócz tego niepowtarzalny smak i aromat przeważają na korzyść tej korzennej przyprawy.

przyprawy Jak przygotować swój organizm do zimy? Poznaj najgorętsze przyprawy sezonu!

4. O tym, że chili może naprawdę rozgrzać wie każdy, kto przynajmniej raz spróbował tej przyprawy. Wszystko dzięki kapsaicynie, czyli związkowi, który odpowiada za ostrość wszystkich papryk. Związek ten ma istotny wpływ na termoregulację i tym samym na gospodarkę energetyczną ludzkiego organizmu. Po spożyciu chili na początku tracimy ciepło, po czym następuje wzrost tempa metabolizmu i podwyższenie temperatury ciała. Papryka chili nadaje się do potraw wytrawnych i deserów, ponieważ świetnie komponuje się z truskawkami i czekoladą.

5. Pieprz Cayenne to przyprawa dodawana do różnego rodzaju dań mięsnych, w tym rybnych oraz sosów, zup i owoców morza. Sprawdzi się także w kompozycji z czekoladowymi deserami (można dodawać tylko niewielką szczyptę, bo przyprawa ta jest bardzo ostra).
Pieprz Cayenne to tak naprawdę suszone i zmielone na proszek nasiona i strąki różnych odmian papryczek chili. Przyprawa ta bywa nazywana „Ptakiem Chile” i w ludowej medycynie używana była od dawna. Ma bowiem wiele właściwości, które korzystnie wpływają na stan zdrowia człowieka. Swą ostrość pieprz cayenne zawdzięcza kapsaicynie, czyli temu samemu związkowi, co papryczki chili. Właściwość ta wywołuje pocenie się organizmu. W skład przyprawy oprócz głównego składnika, którym jest właśnie kapsaicyna, wchodzi także: capsanthine, beta-karoten, flawonoidy i witamina C. Związki te przyśpieszają metabolizm i mobilizują wydzielanie endorfin, stąd przyczyniają się do poprawy samopoczucia.

print