Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

W ostatnim czasie sałatki cieszą się coraz większą popularnością. Duża różnorodność, ograniczona właściwie tylko naszą wyobraźnią, pozwala na przygotowywanie ciekawych kompozycji na różne okazje. Bo sałatka sprawdza się idealnie w wielu sytuacjach: jako alternatywa dla drugiego śniadania, do podania dla gości i na co dzień dla domowników.

Dużą popularnością cieszą się sałatki, które wzbogacają smak dodawanych do nich mięs, stanowią uzupełnienie zdrowego obiadu lub są alternatywą dla kanapek, zabieranych ze sobą do pracy.

Jak przygotować zdrową sałatkę?

Przede wszystkim zwracaj uwagę na każdy składnik, który dodajesz do sałatki. Jeśli jest to mięso – najlepiej, żeby było duszone lub np. grillowane. Wszelkie panierki i smażone mięso nie są wskazane dla osób, które chcą zachować smukłą sylwetkę.

W zdrowej sałatce powinna dominować tzw. „zielenina”, czyli no. szpinak, rukola lub roszponka. Zawierają one małą ilość kalorii, ale są sycące i bogate w kwasy foliowe, które są ważne, zwłaszcza dla kobiet w ciąży.

Dobrym dodatkiem do sałatek są ryby i nasiona strączkowe. Ciekawym dodatkiem jest np. ciecierzyca, która ma dużą wartość odżywczą, a w 100 g ugotowanej ciecierzycy znajduje się aż 8,86 g białka. Rośliny strączkowe zawierają też duże ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Szukając warzyw do sałatki warto sięgać po te w surowej wersji, ponieważ posiadają najwięcej wartości odżywczych. Te, które zostały poddane obróbce termicznej posiadają ich mniej, choć nadal są zdrowe. Najbardziej wartościowe są surowe brokuły, pieczarki i kiełki. Warto wybierać warzywa sezonowe, takie jak np. pomidory i ogórki.

W sałatkach sprawdzą się też owoce, które są smaczne i zdrowe. Należy jednak pamiętać, że zawierają fruktozę, dlatego osoby dbające o linię powinny jeść je w ograniczonej ilości.

Przepisy na sałatki

A szukając przepisu na smaczną i kolorową sałatkę, która będzie ładnie prezentować się na talerzu i zachwyci gości warto zdecydować się na sałatkę z indykiem i truskawkami. Przepis poniżej.

indyk PRZEPISY NA SAŁATKI: Sałatka z indykiem i truskawkami.  Coś w sam raz na podwieczorek!

 

Sałatka z indykiem i truskawkami

Składniki:

  • 150 g piersi indyka
  • 10 truskawek
  • 1 awokado
  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ogórki kiszone
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Pieprz biały
  • Bazylia
  • Kilka listków mięty
  • Sok z 1/2 cytryny

Mięso doprawić, pokroić i upiec w piekarniku.
Na talerzu ułożyć szpinak, pokrojone w paseczki awokado i posypać posiekanym koperkiem. Dodać upieczonego indyka, doprawić miętą, białym pieprzem i polać sokiem z cytryny. Dodać ogórka kiszonego i truskawki.

Kaloryczność: 348 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 19 g

Smacznego!

Summary
sałatka PRZEPISY NA SAŁATKI: Sałatka z indykiem i truskawkami.  Coś w sam raz na podwieczorek!
Recipe Name
Sałatka z indykiem i truskawkami
Published On


Also published on Medium.