Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

W ostatnim czasie sałatki cieszą się coraz większą popularnością. Duża różnorodność, ograniczona właściwie tylko naszą wyobraźnią, pozwala na przygotowywanie ciekawych kompozycji na różne okazje. Bo sałatka sprawdza się idealnie w wielu sytuacjach: jako alternatywa dla drugiego śniadania, do podania dla gości i na co dzień dla domowników.

Dużą popularnością cieszą się sałatki, które wzbogacają smak dodawanych do nich mięs, stanowią uzupełnienie zdrowego obiadu lub są alternatywą dla kanapek, zabieranych ze sobą do pracy.

zdrowa_salatka PRZEPISY NA SAŁATKI: Sałatka z indykiem i truskawkami.  Coś w sam raz na podwieczorek!

Jak przygotować zdrową sałatkę?

Przede wszystkim zwracaj uwagę na każdy składnik, który dodajesz do sałatki. Jeśli jest to mięso – najlepiej, żeby było duszone lub np. grillowane. Wszelkie panierki i smażone mięso nie są wskazane dla osób, które chcą zachować smukłą sylwetkę.

W zdrowej sałatce powinna dominować tzw. „zielenina”, czyli no. szpinak, rukola lub roszponka. Zawierają one małą ilość kalorii, ale są sycące i bogate w kwasy foliowe, które są ważne, zwłaszcza dla kobiet w ciąży.

Dobrym dodatkiem do sałatek są ryby i nasiona strączkowe. Ciekawym dodatkiem jest np. ciecierzyca, która ma dużą wartość odżywczą, a w 100 g ugotowanej ciecierzycy znajduje się aż 8,86 g białka. Rośliny strączkowe zawierają też duże ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Szukając warzyw do sałatki warto sięgać po te w surowej wersji, ponieważ posiadają najwięcej wartości odżywczych. Te, które zostały poddane obróbce termicznej posiadają ich mniej, choć nadal są zdrowe. Najbardziej wartościowe są surowe brokuły, pieczarki i kiełki. Warto wybierać warzywa sezonowe, takie jak np. pomidory i ogórki.

W sałatkach sprawdzą się też owoce, które są smaczne i zdrowe. Należy jednak pamiętać, że zawierają fruktozę, dlatego osoby dbające o linię powinny jeść je w ograniczonej ilości.

Przepisy na sałatki

A szukając przepisu na smaczną i kolorową sałatkę, która będzie ładnie prezentować się na talerzu i zachwyci gości warto zdecydować się na sałatkę z indykiem i truskawkami. Przepis poniżej.

salata_na_podwieczorek PRZEPISY NA SAŁATKI: Sałatka z indykiem i truskawkami.  Coś w sam raz na podwieczorek!

Sałatka z indykiem i truskawkami

Składniki:

  • 150 g piersi indyka
  • 10 truskawek
  • 1 awokado
  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ogórki kiszone
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Pieprz biały
  • Bazylia
  • Kilka listków mięty
  • Sok z 1/2 cytryny

Mięso doprawić, pokroić i upiec w piekarniku.
Na talerzu ułożyć szpinak, pokrojone w paseczki awokado i posypać posiekanym koperkiem. Dodać upieczonego indyka, doprawić miętą, białym pieprzem i polać sokiem z cytryny. Dodać ogórka kiszonego i truskawki.

Kaloryczność: 348 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 19 g

Smacznego!