Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Przepisy na obiad – proste i szybkie, wskazówki czym kierować się przy wyborze lokalu, w którym zjesz obiad, wady jedzenia na mieście – o tym wszystkim dowiesz się z artykułu.

Na co zwrócić uwagę jedząc na mieście?

Jedzenie na mieście jest dziś czymś naturalnym.  Ludzie chętnie jadają poza domem, jednak wybór miejsca nie zawsze jest trafiony, a jakość serwowanych potraw pozostawia wiele do życzenia. Mięso smażone na zużytym tłuszczu, rozmrażane dania, wysokokaloryczne posiłki, to niestety wciąż często spotykane przypadki, które na pewno nie przyniosą korzyści naszemu zdrowiu. Nawet logika podpowiada, że na dłuższą metę nie można się tak odżywiać.

Codzienne jedzenie w lokalach gastronomicznych wymaga rzetelnej selekcji. Miejscówka powinna spełniać przynajmniej podstawowe kryteria, a więc serwować dania wysokiej jakości – bary sałatkowe, uznane restauracje – to tam warto się wybierać, unikając budek z fast-foodami. Musimy wymagać żywności naturalnej i wiedzieć, jakie produkty wchodzą w skład naszego posiłku oraz skąd pochodzą. Oczywiście ważnym czynnikiem jest też przystępna cena. Jeśli chcemy mieć gwarancję jakości bez przepłacania, warto skusić się na przygotowanie obiadu samodzielnie. Brak zdolności kulinarnych wcale nie musi być przeszkodą, kiedy z pomocą przychodzą proste i szybkie przepisy na obiad.

niezdrowe-jedzenie Przepisy na obiad – proste i szybkie! UWAGA NA JEDZENIE NA MIEŚCIE - TO SZKODZI!

Przepisy na obiad – zupa + drugie danie

I danie – zupa warzywna z quinoa

SKŁADNIKI:

• 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

• 1 średnia, posiekana cebula

• 3 marchewki, obrane i pokrojone

• 2 posiekane łodygi selera naciowego

• 2 szklanki pokrojonych warzyw sezonowych, takich jak np. cukinia, papryka, ziemniaki lub dynia piżmowa

• 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

• 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

• 1 pomidor pokrojony w kostkę

• 1 niepełna szklanka quinoi, dokładnie wypłukanej (sprawdź)

• 4 szklanki bulionu warzywnego

• 2 szklanki wody

• 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej do smaku

• 2 liście laurowe

• płatki czerwonej papryki

• świeżo zmielony czarny pieprz

• 1 szklanka wypłukanej ciecierzycy

• 1 szklanka lub więcej posiekanej świeżej kapusty

• 1 łyżeczka soku z cytryny

• opcjonalnie świeżo tarty ser Parmezan do ozdoby

SPOSÓB WYKONANIA:

Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmażamy na niej posiekaną cebulę z marchewką, selerem, mieszanką warzyw sezonowych i szczyptą soli. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i zmięknie – ok. 6 minut.
Dodajemy czosnek i tymianek, dusimy aż przyprawy zaczną dawać wyraźny aromat. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, dusimy kilka minut i mieszamy od czasu do czasu.  Wsypujemy komosę ryżową i wlewamy bulion oraz wodę. Dodajemy sól, liście laurowe, kilka płatków czerwonej papryki i świeży zmielony pieprz. Zwiększamy ogień i zagotowujemy zupę. Następnie przykrywamy i gotujemy na mniejszym ogniu ok. 25 min. Zdejmujemy pokrywkę dodajemy ciecierzycę i kapustę – gotujemy aż zmiękną.Zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy liście laurowe. Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli zupa jest za mało doprawiona możemy dosolić według własnych preferencji. Przed podaniem zupę można posypać startym parmezanem.

przepisy-na-obiad-quinoa-1024x470 Przepisy na obiad – proste i szybkie! UWAGA NA JEDZENIE NA MIEŚCIE - TO SZKODZI!

II danie – Kurczak w stylu greckim

SKŁADNIKI:

• 3 łyżki posiekanego świeżego oregano

• 1/4 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu

• 6 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę

• 4 oczyszczone połówki piersi z kurczaka pokrojone na kawałki

• 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej drobnej

• 1 łyżka oleju rzepakowego

• 1/2 szklanki greckiego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu

• 1/4 szklanki pokrojonej cebuli

• 1/4 szklanki pokrojonego ogórka szklarniowego bez skórki

• 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

• 1 łyżka świeżego soku z cytryny

• 4 liście zielonej sałaty

• 2 pomidorki cherry pokrojone

• 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

• 80 g pokrojonego sera feta

• 2 pełnoziarniste bułki pita

SPOSÓB WYKONANIA:

Cztery pierwsze składniki łączymy ze sobą w robocie kuchennym. Z masy formujemy 8 spłaszczonych placuszków. Rozgrzewamy olej na patelni, na średnim ogniu. Placuszki smażymy około 4 min z każdej strony.  Jogurt łączymy z cebulą, ogórkiem, koprem i sokiem z cytryny. Mieszamy z 1/4 łyżeczki soli. Na talerzu układamy liść sałaty, plasterek pomidora, posypujemy czarnym pieprzem. Kładziemy odrobinę sera feta i po dwa placuszki z mieszanką jogurtową. Podajemy z pitą.

Zdrowe przepisy na obiad znajdziesz również tutaj.


Also published on Medium.