Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Przepisy na gofry znane są każdej gospodyni. Jednak sekret na najlepsze ciasto, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz, wydaje się tajnie strzeżony. My uchylamy dziś rąbka tajemnicy…

Idealne ciasto na gofry – zrób samodzielnie!

Ciasto, którego przygotowanie na pierwszy rzut oka zdaje się proste, tak naprawdę lubi płatać figle. Przepisy na gofry są różne.  Spore znaczenie ma rodzaj naszej gofrownicy, która zwykle posiada mniejszą moc, niż profesjonalne sprzęty. Czas pieczenia w niej gofra powinien być dostosowany do jej predyspozycji. Bardzo istotne jest również to, aby w trakcie pieczenia nie otwierać urządzenia.

Składniki na ciasto gofrowe muszą być mieszane ręcznie, nie mogą być nazbyt zmiksowane (ich temperatura powinna być pokojowa). Miksowanie spowoduje, że ciasto wewnątrz będzie bardziej sklejone, niż puszyste. Białka można ubijać z dodatkiem soku z cytryny lub szczyptą soli. Jeśli chcemy żeby ciasto wewnątrz było puszyste białka powinny być ubijane i utrwalane oddzielnie, żółtka osobno. Samo wykonanie tego typu ciasta nie jest trudne – łączymy oddzielnie suche i mokre składniki.

gofry-z-owocami PRZEPISY NA GOFRY – domowe, chrupiące i puszyste! DIY – praktyczne rady!

PRZEPISY NA GOFRY chrupiące i puszyste

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru (można zamienić ksylitolem)
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki czystego wyciągu z wanilii

Sposób wykonania:

Włączamy gofrownicę na najgorętszy poziom. W trakcie przygotowywania ciasta na gofry nagrzewamy piekarnik na 90 stopni C. Aby wypiek nie wystygnął za szybko możemy przetrzymywać go w piekarniku po upieczeniu.

Przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Oddzielamy białka od żółtek.

Masło roztapiamy na małym ogniu i pozostawiamy do wystygnięcia. Żółtka dokładnie roztrzepujemy. Łączymy mleko, olej, stopione masło z żółtkiem.

Białka ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem. Dodajemy ciekłe składniki do suchych i mieszamy delikatnie. Masę łączymy z białkiem, również bardzo delikatnie mieszając łyżką.

Małą chochelką nakładamy ciasto na gofrownicę. Trochę ciasta może wypłynąć. Pieczemy aż lampka urządzenia pokaże koniec pieczenia, albo do momentu aż zacznie wydzielać się para. Gotowy wypiek powinien być złocisty i chrupiący na zewnątrz. Po wyjęciu od razu wkładamy je do piekarnika.

gofry PRZEPISY NA GOFRY – domowe, chrupiące i puszyste! DIY – praktyczne rady!

Skąd się wzięły gofry?

Wszyscy znamy gofry, a czy ktoś zastanawiał się skąd one się wzięły? Istnieje mnóstwo rodzajów tego przysmaku. Mogą być wykonane na maśle, drożdżach, albo proszku do pieczenia. Wszyscy kochają je w wersji na słodko z dodatkiem owoców, ale można je także przyrządzać wytrawnie.

Najsłynniejsze są gofry belgijskie, których historia sięga X w., a więc zamierzchłych czasów średniowiecza. Amerykanie jadają gofry z tradycyjnym syropem klonowym. Swoją rodzimą odmianę mają też Holendrzy i mieszkańcy krajów skandynawskich.

Więcej przepisów na pyszne gofry znajdziesz tutaj.

 

 

 

 

 


Also published on Medium.