Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Sękacz to ciasto składające się z kilku warstw. Jego przekrój przypomina słoje drzewa. Pokryty jest lukrem, polewą czekoladową, a czasami nie ma polewy. Jego powstanie łączy się z wieloma legendami, a jedna z nich jest wyjątkowa, bo mówi, że ciasto zachwyciło królową Bonę…

Historia sękacza

Sama technika pieczenia ciasta na sękacz była znana już w okresie prehistorycznym, ale historia sękacza sięga czasów średniowiecza. Wówczas to Polacy mieli przejąć przepis od Jaćwingów, mieszkających na północnych obszarach dzisiejszej Polski. Inna wersja, z kolei zakłada, że sękacz pochodzi od Litwinów.

Niektóre osoby do dziś uważają, że sękacz jest niemieckim ciastem, na co wskazuje jego druga, popularna nazwa „Baumkuchen”. Często właśnie pod taką nazwą spotyka się to ciasto w starych książkach kucharskich.

 

ciasto_sekacz PRZEPISY NA CIASTA: Sękacz na blaszce

 

Według innej legendy sękacz powstał po raz pierwszy na Suwalszczyźnie. Podczas wizyty królowej Bony w tych okolicach zachwyciła się tym deserem do tego stopnia, że postanowiła podać je na uczcie weselnej swojego syna – Zygmunta Augusta. Informacja o tym rozeszła się wśród poddanych i sękacz stał się niezwykle popularny. Początkowo jednak na jego zakup lub samodzielne upieczenie mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi, ponieważ składniki ciasta były bardzo drogie, a proces przygotowania trwał długo. Sękacz stał się więc szybko symbolem dostatku i ciężkiej pracy.

Przepisy na ciasta

A Ty, lubisz ten rodzaj ciasta? Sękacz pojawia się na Twoim stole? A może szukasz dobrego przepisu na sękacz?
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz sam, w domu to pyszne ciasto.

Sękacz

Składniki na 20 porcji:

Na ciasto:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 7 jajek (żółtka oddzielić od białek)
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3-4 łyżki wódki lub whisky
  • 100 g cukru (lub zamiennik, np. ksylitol)

Na polewę czekoladową:

  • 100 ml śmietanki UHT 30%
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej
  • 1 łyżka miękkiego masła

Ciasto
Masło utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z wanilii. Stopniowo dodawać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z wcześniej przygotowaną masą.
Za pomocą worka do szprycowania lub łopatki nakładać ciasto cienkimi warstwami, jedna po drugiej, na dno formy. Powtarzać do momentu, aż ciasto się skończy. Powinno powstać ok. 8 warstw. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez termoobiegu) i piec na złoty kolor ok. 6 minut.

Polewa czekoladowa
Śmietankę zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać, do momentu rozpuszczenia się czekolady, a na końcu dodać miękkie masło.

Smacznego!

A Ty, jaki rodzaj ciast lubisz? Co najchętniej pieczesz? Sprawdź też nasze przepisy na słodkie pyszności, takie jak trufelki (zobacz przepis), kremówkę i ciasteczka czekoladowe (przepis).

 

 

 


Also published on Medium.