Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Zastanawiasz się jak przygotować smaczny i zdrowy pasztet wegetariański? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty przepis z ciecierzycą w roli głównej.

Chociaż pasztet kojarzy nam się głównie z kaloryczną, mięsną przekąską okazuje się, że istnieje kilka sposobów na przygotowanie go w zdrowej i lekkiej odsłonie. Dzięki wyeliminowaniu mięsa i zastąpieniu go pełnowartościową ciecierzycą, niniejsza potrawa będzie mogła gościć na Twoim stole prawie każdego dnia.

INFOGRAF Przepis na smaczny i zdrowy pasztet z ciecierzycy

Ciecierzyca – co warto o niej wiedzieć?

Ciecierzyca (znana również jako groch włoski oraz cieciorka) to roślina stanowiąca bogate źródło białka oraz mikroelementów, dzięki którym odpowiedzialna jest za wywieranie pozytywnego wpływu na stan funkcjonowania naszego organizmu. Cieciorka od setek lat wykorzystywana jest w kuchni Bliskiego Wschodu oraz regionu morza śródziemnomorskiego. Niniejsza roślina najczęściej podawana jest w formie humusu (pasty przeznaczonej między innymi do smarowania pieczywa) oraz falafeli, które cieszą się coraz szerszym uznaniem w naszym kraju. Okazuje się również, że według niektórych wierzeń cieciorka uznawana była silny afrodyzjak.

Przepis na pyszny pasztet z ciecierzycy

Dzięki zawartości licznych składników mineralnych oraz dużych ilości białka, ciecierzyca może stanowić doskonały substytut mięsa. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na smaczny i zdrowy pasztet, który podawać możesz zarówno w formie zimnej (np. na kanapki) lub na gorąco, w towarzystwie konfitury z żurawiny.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować pasztet z ciecierzycy?

Jakich sprzętów potrzebujesz, aby przygotować niniejszą potrawę?

Po pierwsze: blendera;

Po drugie: piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC;

Po trzecie: małej blachy do pieczenia ciast (typu keksówka).

Jak przygotować pasztet z ciecierzycy?

Krok I: Suchą ciecierzycę mocz przez całą noc (około 12 godzin) w misce z wodą. Następnego dnia dokładnie opłucz ziarna cieciorki i gotuj je aż do momentu, w którym staną się miękkie. Na kilka minut przed zakończeniem gotowania, dodaj do ciecierzycy szczyptę soli, następnie odcedź wodę i odstaw całość do ostygnięcia.

Krok II: Rozgrzej odrobinę oleju kokosowego na patelni, a następnie wrzuć na nią wszystkie pokrojone drobno warzywa. Dodaj do nich odrobinę cynamonu, curry, imbiru oraz kminu i duś całość przez około 10 minut, dolewając co jakiś czas odrobinę wody. Jeśli warzywa staną się miękkie, możesz odstawić je do ostygnięcia.

Krok III: Orzechy włoskie zmiel na drobno przy pomocy blendera. Przygotowaną blachę natłuść przy pomocy oleju kokosowego i wysyp ją zmielonymi orzechami.

Krok IV: Do wysokiego naczynia wrzuć ostudzone warzywa, płatki owsiane oraz cieciorkę. Miksuj całość przez kilka minut i dodaj do niej jajka. Następnie, ponownie dokładnie zmiksuj wszystkie składniki i przełóż całość do wysokiej miski.

Krok V: Do uzyskanej masy dodaj posiekane morele oraz żurawinę. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, najlepiej przy pomocy dużej łyżki. Całość przypraw pieprzem oraz solą według uznania.

Krok VI: Przełóż pasztet do wysypanej orzechami blaszki i rozgrzej piekarnik. Następnie, włóż do niego przygotowaną masę i piecz całość przez około 60 minut.

Życzymy smacznego!