Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Chociaż lubczyk kojarzy nam się głównie z afrodyzjakiem, w rzeczywistości jest on rośliną wykazującą szereg prozdrowotnych właściwości. Jak wykorzystać go w naszej kuchni?

W poniższym artykule specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka ciekawych przepisów na letnie zupy z lubczykiem w roli głównej. Są one łatwe w przygotowaniu, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Mamy nadzieję, że dzięki nim na stałe wprowadzisz tą niezwykłą przyprawę do swojej codziennej diety.

 

Infograf-2 Przepis na pyszną zupę z lubczykiem w roli głównej!

Lubczyk – coś więcej niż zwykła przyprawa

Lubczyk ze względu na swój bogaty i charakterystyczny smak stanowi doskonały dodatek nie tylko do zup, czy do mięs, ale również do napojów alkoholowych. Ponadto, ze względu na bogatą zawartość limonenu, kamfory, jak i witaminy C oraz witamin z grupy B, niniejsza roślina doskonale wpływa na organizm człowieka, przyczyniając się do wspomożenia czynności układu odpornościowego oraz do poprawy wyglądu skóry.

Lubczyk swoim wyglądem może przypominać nam liście selera. Rośliny podobne są również do siebie pod względem smaku. W związku z tym, lubczyku z powodzeniem możemy używać jako przyprawy do większości dań zarówno kuchni polskiej, jak i włoskiej.

Przepis Nr 1. Zupa – krem z zielonej cukinii z dodatkiem lubczyku.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 1,5 kg zielonej cukinii;
  • 1 litra wody (lub bulionu warzywnego);
  • 1 łyżeczkę suszonego lubczyku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebulkę dymkę;
  • Soli i pieprzu do smaku;
  • Odrobinę oliwy z oliwek do smażenia;
  • Jogurtu typu greckiego lub gęstej śmietany do zup.

Jak przygotować zupę krem z cukinii z dodatkiem lubczyku?

Krok I: Cukinię dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w drobne plastry;

Krok II: Czosnek i cebulkę posiekaj bardzo drobno i podsmaż je na patelni, aż do momentu, w którym się zarumienią;

Krok III: Pokrojoną w plastry cukinię dodaj na patelnię i smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka;

Krok IV: Wrzuć cukinię wraz z czosnkiem i cebulką do garnka i zalej ją 1 litrem wody lub bulionu. Następnie gotuj wszystkie składniki przez kilka minut, dopraw je przy pomocy lubczyku oraz pieprzu i soli według uznania, a następnie pozostaw zupę do ostygnięcia;

Krok V: Kiedy zupa ostygnie, dokładnie zmiksuj ją przy pomocy blendera. Przed podaniem, dodaj do niej łyżkę jogurtu lub gęstej śmietany i posyp z wierzchu odrobiną lubczyku.

Przepis Nr 2. Klasyczna zupa z zielonych warzyw z dodatkiem lubczyku.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 2 litrów bulionu;
  • 1 brokułu;
  • Około 10 sztuk brukselki;
  • Około 100 gram zielonego groszku;
  • Około 150 gram świeżej fasolki szparagowej;
  • 3 dużych batatów (lub 5 młodych ziemniaków);
  • 2 dużych marchewek;
  • 1 łyżeczkę suszonego lubczyku; oraz
  • Soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować klasyczną zupę z zielonych warzyw?

Krok I: Brokuły dokładnie umyj i rozdziel na drobne różyczki. Pozostałe warzywa (ziemniaki, marchew oraz brukselkę) opłucz zimną wodą i pokrój w paski lub kostkę;

Krok II: Dodaj warzywa do bulionu i gotuj je, aż staną się miękkie. Na około 10 minut przed końcem gotowania, dodaj do zupy groszek oraz fasolkę szparagową;

Krok III: Dopraw zupę przy pomocy lubczyku oraz pieprzu i soli według uznania.

Przepis Nr 3. Zupa – krem ze świeżego lubczyku.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około jednej szklanki świeżego, posiekanego lubczyku;
  • Około 2 szklanek wody;
  • 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego;
  • 1 cebulkę dymkę;
  • 1 dużą marchewkę;
  • Około ½ szklanki posiekanej natki pietruszki;
  • Odrobiny oliwy z oliwek;
  • 1 małego pora; oraz
  • Małą łyżeczkę tymianku oraz pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować zupę – krem ze świeżego lubczyku?

Krok I: Marchew oraz cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek;

Krok II: Wszystkie posiekane zioła wrzuć do garnka i zalej odrobiną wody, dodaj do nich podsmażoną cebulkę z marchwią i duś przez około2-3 minuty;

Krok III: Zalej wszystkie składniki resztą wody i gotuj je przez około 20 minut, a następnie dopraw tymiankiem, solą i pieprzem według uznania;

Krok IV: Po ostygnięciu, zmiksuj zupę przy pomocy blendera i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Życzymy smacznego!