Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Przepis na sałatkę z fetą jest przez wszystkich lubiany i często używany na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Ser feta dodajemy m.in. do tradycyjnej sałaty greckiej, ale istnieje mnóstwo możliwości, aby wyśmienicie go wykorzystać również w innych przepisach. Dziś proponujemy zestawienie sera feta z batatami i pieczoną ciecierzycą!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ

Składniki:

½ małego bochenka chleba ciabatta (lub pokrojoną bułkę paryską)

2 łyżki oliwy z oliwek

4 pomidory pokrojone

½ ogórka pokrojonego

posiekana garść czarnych oliwek (lub zielonych)

100 g sera feta

garść świeżej bazylii

odrobina octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Rozgrzewamy patelnię grillową. Ciabattę kroimy na małe kawałki i układamy na patelni. Skrapiamy łyżką oleju i grillujemy 3–4 minuty. Od czasu do czasu obracamy kawałki chleba, aż się zezłoci. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli nie dysponujemy ciabattami, możemy pokroić w krążki bułkę paryską i podsmażyć.

Pokrojone pomidory, ogórki, oliwki i ser feta wkładamy do miski razem z tostami z ciabatty.

Posypujemy listkami świeżej bazylii i lekko mieszamy sałatkę. Łączymy oliwę z octem balsamicznym i mieszamy z sałatką.

przepis-na-salatke-z-feta-1 PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ w trzech różnych wariantach smakowych!

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ I BATATAMI

Składniki: 

2 marchewki pokrojone w kostkę

1 czerwona cebula, drobno skrojona

2 średnie słodkie ziemniaki, pokrojone w kostkę

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

250 g ugotowanej soczewicy czerwonej

75 g pokruszonego sera fety

50 g rukoli

Sposób wykonania: 

Rozgrzewamy piekarnik do 220 ° C. Układamy marchewkę, cebulę i słodkie ziemniaki na dużej blaszce do pieczenia. Skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy przez 30 minut, obracając warzywa od czasu do czasu, aż zmiękną i zmienią kolor na złoty.Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a później układamy ją na półmisku. Następnie układamy pieczone warzywa, rukolę i pokruszony ser feta. Skrapiamy octem balsamicznym i resztą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

przepis-na-salate PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ w trzech różnych wariantach smakowych!

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ I PIECZONĄ CIECIERZYCĄ 

Składniki: 

45 g ciecierzycy opłukanej i osuszonej

1 łyżka oliwy z oliwek

3 ząbki czarnego czosnku wyciśnięte

¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

sól himalajska drobna

świeżo zmielony pieprz

¾ opakowania pokruszonego sera feta

½ szklanki posiekanej świeżej mięty

ćwiartka cytryny

Sposób wykonania: 

Rozgrzewamy piekarnik do 190 ° C. Mieszamy oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki czerwonej, sól i pieprz.Wkładamy ciecierzycę do naczynia do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek, aż ciecierzyca będzie dobrze pokryta olejem. Doprawiamy solą i pieprzem.Wkładamy ciecierzycę do piekarnika i pieczemy przez 15 do 20 minut, aż lekko się zarumieni i zacznie czerwienieć. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Układamy w salaterce, mieszamy z fetą i miętą. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Wypróbuj nasze pozostałe sałatkowe inspiracje  🙂


Also published on Medium.

  • wszystkie mniaaam, uwielbiam fetę 🙂

    • admin

      Pyszne i zdrowe 🙂 Pozdrawiamy 🙂