Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jeśli chorujesz na celiakię i myślisz, że pączki nie są dla Ciebie, to jesteś w błędzie! Obalamy mity przepisem na pączki bezglutenowe i to z dodatkiem mąki jaglanej!

Pączki jaglane urzekają delikatnym smakiem, są lekko słodkie i chrupiące. Do ich przygotowania nie użyto masła, jajek, ani cukru.

Tłusty czwartek to tradycyjnie ostatni czwartek przed postem w kalendarzu chrześcijan. Kiedyś z tej okazji objadano się przed mającym nastać okresem poszczenia. Najpopularniejsze potrawy przygotowywane na tłusty czwartek to pączki i faworki. Dziś pączki kojarzą się wszystkim ze słodkim co nieco i mało kto przypuszcza, że przed laty przyrządzano je również ze słoniną albo boczkiem.

PRZEPIS NA PĄCZKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 160 ml mleka sojowego
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 200 g tofu lub sera twarogowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Do misy blendera wkładamy tofu (ser) i ziemniaki, następnie dolewamy mleko i syrop klonowy. Miksujemy.

W misce mieszamy mąkę jaglaną z ryżowa, mąką ziemniaczaną i sodą.

Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Zwilżamy dłonie wodą i z ciasta formujemy małe kulki na kształt pączków.

Rozgrzewamy 2/3 litra oleju na małym gazie. Wrzucamy pączki, delikatnie mieszając widelcem, aby nie przywarły do dna. Olej musi być gorący, ale nie za ciepły.

Osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy polać lukrem lub czekoladą.

 

przepis-na-paczki Przepis na pączki bezglutenowe – bo tłusty czwartek jest tylko raz w roku!

 

(inspiracja: www.olgasmile.com/paczki-bezglutenowe-jaglane.html)