Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Przepis na naleśniki powinien odpowiadać nam pod każdym względem. Jedni lubią grube i puszyste, inni cienkie i chrupiące. Nie każdy jednak chce i nie każdy może spożywać je w wersji z glutenem, dlatego dziś przygotowaliśmy przepis na naleśniki dla osób z celiakią. Idealnie pasuje do nich kokosowe nadzienie!

PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

Składniki:

  • 125 g mąki bezglutenowej zwykłej
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • masło do smażenia
nalesnik-300x300 PRZEPIS NA NALEŚNIKI – bez glutenu!

Sposób wykonania:

Mąkę przesypujemy do miski. Wbijamy jajko i zalewamy ćwiartką mleka. Za pomocą trzepaczki lub miksera dokładnie łączymy wszystkie składniki. Następnie powoli dolewamy pozostałą część mleka, stale mieszając. Odstawiamy masę na ciasto do odpoczynku na ok. 20 min. Przed samym smażeniem jeszcze raz mieszamy.

Na niewielkiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Kiedy zacznie się pienić, wlewamy chochelką jedną porcję ciasta. Naleśniki powinny być cienkie. Smażymy na złocisty kolor z obydwu stron.

Ten przepis na naleśniki jest naprawdę sprawdzony! Naleśniki można podawać z syropem z agawy i wyciśniętym sokiem pomarańczowym albo z ulubionym nadzieniem. My dziś proponujemy kokosowe.

 

Słodkie nadzienie kokosowe:

  • 1/2 szklanki świeżego startego kokosa
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżki małych nasion sago (opcjonalnie)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 rozgniecione ziarna kardamonu
  • szczypta soli himalajskiej drobnej

Sposób wykonania:

Na małym ogniu gotujemy wszystkie składniki, aż powstanie gęsta i zmiksowana masa. Trzeba uważać, aby nie przypalić cukru. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy cynamon i resztki kardamony. Przed napełnieniem naleśników studzimy.

Lubisz naleśniki? 🙂 Zobacz przepis na naleśniki gryczane lub pancakesy.

 

nalesniki PRZEPIS NA NALEŚNIKI – bez glutenu!

 

Summary
przepis-na-nalesniki PRZEPIS NA NALEŚNIKI – bez glutenu!
Recipe Name
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
Published On


Also published on Medium.