Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jakie są ich najważniejsze wartości odżywcze? I jaki wpływ na nasze zdrowie wywierają orzechy włoskie? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat tych niezwykłych orzechów!

Chociaż smak orzechów włoskich zna chyba większość z nas, niewielu zdaje sobie sprawę z tego jak wiele cennych składników odżywczych skrywa w sobie ten niezwykły produkt. Niniejsze nasiona są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega3 oraz magnezu, który niezbędny jest dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. A jakie inne cenne wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne skrywa w sobie orzech włoski?

INFOGRAF-2 Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne oraz zastosowanie orzechów włoskich

Orzechy włoskie – krótka charakterystyka

Orzechy włoskie, które znamy to tak naprawdę nasiona drzewa (Juglans regia/orzech włoski) powszechnie występującego na terenie naszego kraju. Niemniej jednak, niniejszą roślinę możemy również spotkać na terenie Ameryki Północnej w Indiach oraz Chinach. Szacuje się, iż orzech włoski może osiągać wysokość 15 metrów, a czas trwania jego życia wynosi nawet 400 lat. Jadalne nasiona drzewa, znane jako orzechy włoskie, charakteryzują się pofałdowaną strukturą, zamkniętą w kulistej łupince o chropowatej powierzchni. Mimo, iż smak orzechów włoskich jest słodkawy, charakteryzuje się lekką nutką goryczy pozostającą na powierzchni języka.

Orzechy włoskie – wartości odżywcze

W 100 gramach orzechów włoskich znajdziemy między innymi:

  • Około 15 gramów białka, 5 gramów błonnika, 9 gramów węglowodanów (w tym 4 gramy cukru) oraz 66 gramów tłuszczów, w tym: 8 gramów nasyconych kwasów tłuszczowych, 12 gramów jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i aż 46 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Składniki mineralne, w tym: sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk;
  • Witaminy, w tym: witaminy z grupy B (witaminę B1 oraz B3), witaminę E, jak i kwas foliowy.

Należy jednak pamiętać, że orzechy włoskie są bardzo kaloryczne. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy blisko 670 Kcal. Jednakże, zalecana dzienna dawka orzechów wynosi zaledwie 20 – 30 gramów.

Orzechy włoskie – właściwości zdrowotne

Wprowadzenie orzechów włoskich do codziennej diety może wywrzeć pozytywny wpływ nie tylko na stan naszego zdrowia, ale również na nasze samopoczucie oraz na zwiększenie efektywności pracy mózgu. Ponadto, spożywanie niniejszych orzechów może przyczynić się do:

  • Zwiększenia poziomu żelaza we krwi (dlatego też, tak ważne jest uwzględnienie orzechów włoskich w codziennej diecie osób zmagających się z problemem anemii lub niedokrwistości);
  • Zmniejszenia odczuwanego na co dzień zmęczenia, jak i zwiększenia jakości naszego snu;
  • Prawidłowego rozwoju płodu w okresie ciąży;
  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości (za sprawą bogatej zawartości antyoksydantów w swoim składzie);
  • Zmniejszenia objawów trądziku młodzieńczego (dzięki zawartości substancji wykazujących działanie przeciwzapalne oraz ściągające);
  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie pęcherzyka żółciowego w przyszłości; oraz
  • Zwiększenia sprawności układu trawiennego człowieka, jak i obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi pacjentów zmagających się z problemem hipercholesterolemii lub miażdżycy.

Orzechy włoskie – zastosowanie

Orzechy włoskie znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni. Z powodzeniem mogą one wykorzystywane być podczas pieczenia świątecznych ciast, jak i przygotowywania wyśmienitych dań kuchni wytrawnej. Niemniej jednak, niniejszy składnik wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym, albowiem stanowić on może komponent kremów przeznaczonych do cery trądzikowej oraz balsamów brązujących do pielęgnacji ciała.